{ "title": "Bakla Besin Değeri", "image": "https://www.besindegeri.gen.tr/images/Bakla-Besin-Degeri-12762.jpg", "date": "19.01.2024 04:21:14", "author": "Esma Aytan", "article": [ { "article": "Bakla Besin Değeri, İlkbahar aylarının en çok satılan sebzesi olan bakla sezonundapazar ve manavlara ilk gelen sebzeler arasında yer alır. Anavatanı Asya ve Avrupa kıtaları olan baklanın, 5.000 yıl öncesinde Çin'de yetiştirildiği eski bilgilerde yer almaktadır. Yurdumuzda da bol bol yetiştirilen ve de aynı oranla tüketilen bakla, 60-100 cm. Kadar uzayabilen bir yıllık otsu bir bitkidir. Aynı zamanda toprakta 1 metre kadar derine kök salabilen güçlü bir kök yapısı da vardır.

Bakla bitkinin erselik özellikler taşımakta olan çiçekleri beyaz renklidir. Ancak üzerlerinde kırmızımtırak çizgilerle morumsu veya siyah lekeler görülmektedir. Bu çiçekler kendi kendilerini dölleyebilmektedirler. İşte bu çiçeklerden bitkinin badıç ya da bakla denilen meyveleri oluşur. Oluşan baklalar yeşilin çeşitli tonlarında olmaktadırlar. Sapa yakın olan kısımda siyah renkli bir külah oluşur. Bu külah, bakla çeşitlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Aynı şekilde baklanın içindeki taneler de yine bakla çeşitlerine göre biçim, sayı ve irilik bakımından çeşitlilik gösterirler.

Yapısal özelliklerini anlattığımız baklanın sağlığa da birçok faydası vardır. İçerdiği ünsilinle kan şekerini dengeler. Kalın bağırsak sorunlarında ve hemoroite de faydası çoktur. Diğer bütün baklagiller gibi kansere yakalanma riskini azalmaktadır. Aynı zamanda kolesterolü dengeleyici etkisi de yüksektir. İçerisindeki besin değerleri sayesinde bunca faydayı sağlayan baklanın besin değerlerini de ele alalım.

Bakla Besin Değeri

100 Gr Baklada

" } ] }