{ "title": "Bezelye Besin Değeri", "image": "https://www.besindegeri.gen.tr/images/Bezelye-Besin-Degeri-99379.jpg", "date": "21.01.2024 05:18:06", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Bezelye Besin Değeri, bezelye kendisine özel yeşil kabuğunu kullanarak ya da sadece tanelerini kullanarak yemeği hazırlanan baklagiller ailesine ait olan yeşil sebzedir. Çoğunlukla ilkbahar ve yaz aylarında taze olarak alıp tüketebilirsiniz. Bezelye oldukça eski çağlardan günümüze hala yetiştirilen sebzedir. Bezelyenin ana vatanı Batı Asya ve Avrupa olan yeşil sebzenin hem ilk hem de orta çağlarda Kuzey Avrupa ve Orta Avrupa'da yetiştirilen bezelye XI. Yüzyıldan itibaren İngiltere'de yetiştirilmeye başlanmıştır. Ayrıca günümüzde dünya üzerinde her yerde pek çok ülkede yetiştirilmektedir. Bezelye besin değeri bakımından oldukça yüksek olan yeşil sebzedir ve bu nedenle de insan sağlığına çok faydalıdır. Bezelyenin içeriğinde protein, karoten, lif, nişasta ve antioksidan bakımından yüksek olan bir sebzedir. Aynı zamanda diğer baklagillere oranla daha yüksek bir C vitamini değerine sahiptir. Bunun dışında B, A vitamini, potasyum, fosfor ve demir gibi bazı mineralleri içermektedir. Aynı zamanda karbonhidrat, yağ, kalsiyum, sodyum, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri, folik asit ve E vitamini besin değeri taşımaktadır.