{ "title": "Çay Besin Değeri", "image": "https://www.besindegeri.gen.tr/images/Cay-Besin-Degeri-21134.jpg", "date": "19.01.2024 04:16:35", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Çay besin değeri çayın yaş olarak farklı kuru olarak farklı hesaplanmalıdır. Bildiğimiz kuru siyah çay içerisinde potasyum kalsiyum, fosfor, Demir, çinko, folik asit içeren ve antioksidan özelliğe sahip olan bir içecek türüdür. Demir eksikliği yaşayanların ölçülü bir şekilde tüketilmesi gereken bir tür içecektir. Küçük büyük demeden herkesin severek tükettiği bir besindir. Siyah çay içerisindeki bileşenler ve yetiştiği yere mevsimine ve toprağa göre farklılık gösterebilmektedir. Bu çayın kuru ağırlığını oluşturan ve %36'sı polifenollerden oluşan ve içerisinde asitler, karbonhidratlar ve vitaminler bulunduran bir çeşit bitkidir. Bu yüzden tamamen doğaldır Çünkü hiçbir katkı maddesi içermemektedir.

Çayın besin değeri ve kalori cetveli

Çayın besin değeri demlenmiş ise farklı kuru ise daha farklı kaloriye sahiptir. Demlenmiş bir bardak çayın içerisinde şekersiz olmak kaydı ile 2 kalori bulunmaktadır. Içerisinde 0 yağ bulunan karbonhidrat 0.71 gram olan ve protein değeri sıfır olan ve şeker içermeyen sodyum 7 miligram potasyum 88 miligram olan ve düşük kalorili olduğu insanların gönül rahatlığıyla tüketebileceği bir içecektir. Çayın bütün çeşitleri ister beyaz olsun ister siyah olsun ister yeşil olsun hepsi genel olarak yapılan araştırmalar sonucunda gösterilmiştirki kanserli hücrelere savaş açmaktadırlar. Çin'de insanların uzun yaşamalarını doğrudan siyah çayla söylenmektedir. Sağlıklı bir cilde sahip olmak isteyenlerin tercih ettikleri bir tür içecektir.

Çay besin değeri ve beyaz çayın faydaları nelerdir?

Çin imparatorluğu'nun gözdesi haline gelmiş Beyaz çay besin değeri açısından bu ülkede çok sık tüketilmektedir. Çinlilerin tarih sayfaları arasında karşımıza çıkan altın değerinde olan Beyaz çay henüz ülkemizde çok fazla tüketilmekmetedir. Beyaz çay bazı efsanelere göre Çin İmparatorluğu'nun Hui Taung'a özel olarak yetiştirilmektedir Beyaz çayın her derde deva olduğu söylenmektedir. Bu çay bitkisinin en taze hali hasat edilmesinden hemen sonra değildir. Her daim tazedir. Çünkü beyaz çay diğer çaylar gibi fermantasyon işleminden geçirilmediği için çay besin değerini kaybetmez. Beyaz çay henüz tomurcuk halindeyken erken hasat edilir. Yüksek kan basıncını düşürmesiyle bilinen Beyaz çay kolesterolü düşürerek damar sertliğine ortadan kaldırır. Kemik yoğunluğunu arttırmaya yarayan bu çay sindirimi kolaylaştırmaktadır. Beyaz çayın besin değeri diğer çaylara biraz daha düşüktür. Çünkü beyaz çayın yağların parçalanmasına yardımcı olduğu için şişmanlık ve obezite gibi rahatsızlıklarda tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

Çay besin değeri ve yeşil çayın faydaları nelerdir?

Çay besin değerleri denince ilk akla gelen şey yeşil çaydır. Çünkü kalori değeri düşük çay besin değeri yüksek olan bir içecektir. Anlatılanlara göre Çin İmparatorluğu'nun önünde duran kaynar suyun içerisine düşen yeşil çay yaprağı kısa süre içerisinde bu ülkede popülerlik kazanarak sık kullanılan bir içecek haline gelmiştir. Çünkü birçok hastalığa iyi geldiği kanıtlanmış olan bu içecek kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. Aynı zamanda diş çürüklerini önleyen ve metabolizmayı hızlandıran ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarayan bir içecektir. Ülkemizde çok sık kullanılan yeşil çay böbrekler tarafından salgılanan hipertansiyona bağlı olarak kan basıncını normal seviyelerde tuttuğu için kalp krizi ve inme riskini en aza düşürmektedir.
" } ] }