{ "title": "Ciğer Besin Değeri", "image": "https://www.besindegeri.gen.tr/images/Ciger-Besin-Degeri-88857.gif", "date": "21.01.2024 05:38:10", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Ciğer besin değeri; folik asit bakımından oldukça zengindir. Fakat kolesterol oranı çok yüksek olduğu için çok dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. Eğer ciğer tüketecekseniz, kızartma yapmadan tüketmeniz gerekmektedir. Kızartma yapılan ciğerin kalori oranı önemli derecede artmaktadır. Dana ciğeri sade olarak az yağda pişirilmişse 100 gram için 147 kaloridir. Kızartma şeklinde pişirilmiş ise 100 gram için kalori miktarı 277 kaloriye çıkmaktadır. Bu yüzden kilo problemi olan kişilerin kızartma olarak tüketmemelerinde fayda vardır.

Ciğer içerisinde bulunan A, D, C vitaminleri ve manganez bakımından çok zengin olduğu için protein, bakır, demir ve çinko bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.

Ciğer besin değeri (100 gram)
Ciğer besin değeri yüksek olan, sağlık açısından en besleyici ve yararlı besinler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda içerisinde bol miktarda selenyum bulunmaktadır. Kansızlığı önlemektedir ve kan hücrelerinin sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Sinir sistemini koruyarak beyin sağlığı açısından çok önemli bir yeri vardır. İçerisinde bol miktarda protein bulunmaktadır. Vücudun ihtiyacının büyük bir kısmını tek başına karşılamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, metabolizmayı düzenleyerek, kalp krizini ve felç riskini en aza indirir. Özellikle gelişme çağında olan çocukların tüketmesi gerekir. Ayrıca vücuda diğer besinlere oranla daha fazla enerji sağlamaktadır. Vitamin A bakımından oldukça zengindir. Vitamin A sayesinde görme duyumuzun daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Tüm bu vitaminlere ek olarak ciğer besini içerisinde çinko, manganez, niasin, folat, fosfor, riboflavin ve selenyum kaynağıdır. B12 vitamini bakımından da oldukça zengin bir besindir.

Ciğer besinini tüketmek vücudumuz açısından çok faydalıdır fakat kalp ve damar rahatsızlıkları olan kişilerin çok fazla tüketmemeleri gerekir. Bunun sebebi yüksek oranda kolesterol içermesinden kaynaklanmaktadır. Mutlaka doktor kontrolünde tüketilmesi gereken bir besindir. Kilo problemi olan ve kilo vermek isteyen kişilerin mutlaka pişirme yöntemine dikkat ederek, kızartma yapmadan ciğer besin değerini kaybetmeden tüketmeleri gerekir.
" } ] }