{ "title": "Et Besin Değeri", "image": "https://www.besindegeri.gen.tr/images/Et-Besin-Degeri-92129.jpg", "date": "19.01.2024 13:27:42", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "
Et Besin Değeri, Kırmızı et, içerik olarak potasyum, demir, çinko, B 12 vitamini bakımından oldukça zengindir. Bazı ürünleri tüketmek tercihimize ve damak zevkimize bağlıdır. Her gıda tüketilecek ya da günlük mutlaka yenilecek diye bir kural yoktur. Ancak et besin değeri bakımından bu kurala uymaz. Mutlaka tüketilmesi gereken ürünler arasındaki yerini korur. Besin değeri çok yüksek olan kırmızı et, protein ve vitamin bakımından oldukça zengin bir besindir. Tabi ki sağlık ve kilo kontrolü açısından kendi içinde gruplandırılabilir ve ona göre tüketilebilir. Diyet yapan ya da yağlı yememeye dikkat eden bireylerin yağsız dana eti tercih etmesi daha az kalori ve enerji almasını sağlar.

Obezite problemiyle mücadele eden, kalp damar hastalığı olan ya da kilo kontrolüne ve genel sağlığına özen gösteren kişilerin yağlı koyun etinden uzak durması fayda sağlayacaktır. Çünkü 100 gram yağsız dana eti 150 kalori barındırırken, 100 gram yağlı koyun eti 250 gram kalori ihtiva eder. Bu tablodan da anlaşılacağı gibi yağsız et tüketimine dikkat etmek, genel sağlığımızı korumak ve kilo kontrolünü sağlamak adına önemli bir ayrıntıdır.

Dana ve Koyun Eti Besin Değeri Farkları Nelerdir?

Yağsız dana etindeki kalorinin, koyun etinde bulunan kaloriden daha az olduğunu belirtmiştik. Protein ve kolesterol miktarındaki oranlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Çünkü 100 gram yağlı koyun eti 70 mg kolesterol içerirken. 100 gram dana eti 90 mg kolesterol içermektedir. Aynı durum protein değeri içinde geçerlidir. 100 gram dana etinde 28 gram protein bulunurken, 100 gram koyun etinde bu durum 17 grama düşmektedir. Kolesterol sorunu yaşayan bireylerin et tüketimine dikkat etmesi gerekmektedir aksi takdirde vücudumuz için çok yararlı olan kırmızı et zararlı hale dönüşebilir. Et besin değerlerinden anlaşılacağı gibi kırmızı et protein, kalori ve enerji bakımından yüksek değer taşırken kolesterol bakımından tehlike arz eder. Yağlı bir koyun eti, dana etine göre daha yüksek doymuş ve doymamış yağ oranı bulundurmaktadır. Yağlı koyun etinde doymamış yağ oranı yüksek olduğu için tercih edilebilir ancak doymuş yağ oranını da azımsanamayacak kadar içeriğinde bulundurduğu için tüketirken dikkatli olmada fayda vardır.

Dana ve koyun eti arasındaki farklar saydığımız maddelerle sınırlı değildir. Dana eti fosfor, kalsiyum ve potasyum bakımından da koyun etine göre avantajlıdır. Bu özelliğinden dolayı ağır spor yapanlar, anne adayları, hamileler ve menopoza giren kadınların fazlaca tüketmesi gereken bir besin maddesidir. İçeriğinde bulunan kalsiyum kemik erimesi, kas gelişimi, mineral ve vitamin bakımından vücuda olabildiğince destek verir. Bu değerler kas ve sinir sistemini destekleyen hatta ayakta tutan minerallerdir. Et besin değeri genel olarak vücudumuza yadsınamayacak yararlar sağlar ancak dana eti daha ön plandadır. Kırmızı etteki demir oranı kansızlık için doktorlar tarafından önerilen en önemli besin maddelerindendir. Dana etinde 100 gramda 3 mg demir, koyun etinde ise 100 gramda 1.54 gramdır. Dana etinde bulunan doymamış yağlar kalp sağlığı içinde önem teşkil eder. İçeriğinde bulunan protein, demir, çinko çocukların gelişimi içinde çok önemlidir.

100 Gr Et Besin Değerleri Nelerdir?

100 gr ette, karbonhidrat (G): 23,34, protein (G): 10, yağ (G): 0, lif (G): 76, kolesterol (Mg): 53, sodyum (Mg): 187, kalsiyum (Mg): 17, vitamin A (İu): 2, vitamin C (Mg): 0, demir (Mg): 2,44 bulunmaktadır.
" } ] }