{ "title": "Kakao Besin Değeri", "image": "https://www.besindegeri.gen.tr/images/Kakao-Besin-Degeri-38997.jpg", "date": "19.01.2024 19:53:53", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Kakao besin değeri; güçlü bir antioksidan olan ve kakao çekirdeğinde bulunan Flavanol maddesinin beyine daha fazla oksijen gitmesini sağlamaktadır. İçeriğinde E ve B vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda potasyum, magnezyum, fosfor ve demir mineralleri bakımından da zengindir.

Kakao bitkisi, 4-8 metre uzunluğunda ebegümecigiller ailesinden olan ve çikolata yapımında kullanılan bir bitki türüdür. Doğal olarak yetişme alanları Güney Amerika, Batı Afrika, Batı Hint adalarıdır. Tropikal iklimi olan tüm bölgelerde yetişmektedir. Fakat kakaonun ana vatanı Amerika'dır. Genellikle ılık iklimlerde ve düzenli yağışı olan bölgelerde yetişmektedir. Meyvelerinin içerisinde kakao çekirdeği olan bir ağaçtır. Çekirdeği ve çekirdeğinden elde edilen kakao yağı da kullanılmaktadır. Kakao tanesinden üretilen ve çikolata üretiminde kullanılan kakao tozu ve kakao yağı, kullanıldıkları ürünlere lezzet ve psikolojik olarak rahatlama hissi verdiği için kakao besin değeri oldukça yüksektir. Kakao tanelerinden elde edilen en özel ve değerli ürün çikolatadır.

100 gram kakao besin değeri

Kakao besin değeri, kalori açısından da yüksek olan bir besindir. Yaklaşık bir kavanoz kakao 342 kalori içermektedir. Aynı zamanda protein ve karbonhidrat bakımından da zengindir. Tüm yaş grupları tarafından çikolata büyük bir beğeni ile tüketilmektedir.
Hazımsızlığı önleyerek, sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlamaktadır. Kalp ve damar rahatsızlıklarından kişiyi korumaktadır. Aynı zamanda iştah açıcı özelliği bulunmaktadır. İçerisinde güçlü antioksidanlar olduğu için vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlamaktadır. Vücuda zindelik ve enerji vermektedir. İçerisinde bulunan vitaminler ve yaşlanma karşıtı antioksidanlar sayesinde ciltte kırışıkların oluşmasını engellemektedir. Uyarıcı özelliğinin olmasından dolayı gün içerisinde çok fazla tüketilmemesine dikkat edilmesi gerekir.
" } ] }