{ "title": "Kuru Kayısı Besin Değeri", "image": "https://www.besindegeri.gen.tr/images/Kuru-Kayisi-Besin-Degeri-28938.jpg", "date": "23.01.2024 04:33:55", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Kuru kayısı besin değeri, A, C vitaminleri, potasyum, folik asit, demir ve lif bakımından çok zengin bir meyvedir. Aynı zamanda ara öğünlerde mutlaka yanımızda olması gereken doğal bir atıştırılmalıktır. Günlük olarak ortalama 3-4 adet kuru kayısı yemek yaklaşık bir adet taze meyve yerine geçmektedir. Aynı zamanda içerdiği meyve şekeri sayesinde, vücudun ihtiyacı olan günlük şeker ihtiyacının karşılanmasını sağlayacaktır.

Üretilen kayısının çok büyük bir kısmı sofralık olarak taze tüketilmektedir. Fakat taze kayısının ömrü az olduğu için çabuk bozulmasından dolayı kurutularak, işlenerek değerlendirilmektedir. Bir kısmı da reçel ve marmelat yapılarak marketlerde rafları süslemektedir.

Diyetisyenlerin önerdiği ve diyetisyen listelerinin en başında olan kayısı kurusu mevsiminde kayısı dallarından toplanarak belli bir işlemden geçirildikten sonra güneş altında doğal olarak kurutulmaktadır. Ülkemizde başta Malatya ilimiz olmak üzere çok fazla üretilmektedir. Taze kayısı ve kuru kayısı güçlü bir antioksidan olup, vücuttaki zehirli toksinlerin atılması konusunda yardımcı olmaktadır. Vücuda çok önemli faydaları olduğu için mutlaka gün içerisinde tüketilmesi gereken bir besindir. Özellikle diyetisyenler kuru kayısıyı kişiye ara öğün olarak önermektedir.

100 gram kuru kayısı besin değeri

Karbonhidrat (G) 50,46
Protein (G) 5,32
Yağ (G) 0,59
Lif (G) 11,23
Kolesterol (Mg) 0
Sodyum (Mg) 12
Potasyum (Mg) 1654
Kalsiyum (Mg) 100
Vitamin A 1589
Vitamin C (Mg) 42,54
Demir (Mg) 3,84

Kuru kayısı besin değeri bakımından oldukça zengin olup, insan sağlığı açısından çok büyük faydaları bulunmaktadır. Ayrıca beta karoten açısından da çok zengindir. Gün içerisinde kuru kayısı tüketildiği zaman hazımsızlık ve bağırsak problemleri en aza indirgenmiş olur. Aynı zamanda cilt sağlığı açısından vazgeçilmezler arasındadır. Düzenli olarak tüketildiği zaman vücuda enerji vermektedir. Bu mucize meyve sayesinde birçok sağlık sorunu engellenmiş olmaktadır. Tam bir şifa kaynağı olan kuru kayısı birçok hastalık için tavsiye edilmesinden dolayı mucize meyve olarak adlandırılmaktadır. Özellikle okul çağında ve gelişim çağında olan çocuklar için çok faydalı bir meyvedir. Çocukların öğünlerinde olması gereken bir meyve olduğu, günde en az 2 tane kuru kayısı yemeleri çocukların zihin gelişimine önemli katkıda bulunacaktır.

Kuru kayısı besin değeri, lif açısından çok yüksek bir besin olduğu için kabızlık, hemoroit, apandisit, şeker hastalığı, hassas kolon sendromu, şişmanlık ve kolon kanseri gibi rahatsızlıkların oluşumunu azaltmaktadır. Düzenli olarak tüketildiğinde, bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlamaktadır.
" } ] }