{ "title": "Meyvelerin Besin Değerleri", "image": "https://www.besindegeri.gen.tr/images/Meyvelerin-Besin-Degerleri-21915.jpg", "date": "19.01.2024 00:48:36", "author": "Muhammed Reşat TÜRK", "article": [ { "article": "Meyvelerin Besin Değeri; İnsan vücudunda çok karışık bir sistem vardır. Çünkü çok karışık reaksiyonları gerçekleştirmektedir. İşte bu yüzden vücudun işlevini yerine getirebilmesi için, yeteri kadar beslenmeye ihtiyacı vardır. Bu besin ihtiyaçlarını da meyvelerden bolca almaktadır. Herhangi bir hastalık meydana geldiğinde vücutta sorunlar oluşmaya başladığında, vücuttaki bazı besin bileşenleri harekete geçmektedir. Bu besin bileşenleri de meyvelerden aldığımız besin değerleri ile bağışıklık kazandırır.

Şimdi, meyvelerin besin değeri nedir, buna bakalım

Elma; E ve C vitaminleri, flovonoid, pektin ve folik asit bakımından zengin bir meyvedir. Elma kolesterol düşürücü bir etkisi olduğu için bolca tüketilir. Vücut direncini arttırır aynı zamanda kan şekerini kontrol altına alır. Eklem ve kas ağrılarını hafifletir.

Armut; potasyum, kalsiyum ve fosfor bakımından zengin bir meyvedir. Kalbin düzenli çalışmasını sağlar. Tansiyon düzenleyici etkisi vardır. Posası ile yenildiğinde bağırsakları çalıştırır.

Dut; cennet meyvesi olarak bilinir. Bol lif, B, C vitaminleri ve kalsiyum içerir. Bağırsakları çok iyi çalıştırır ve idrar söktürücü bir etkiye sahiptir.

Kiraz; diş çürümesi gibi etkileri ortadan kaldırır. Fosfor, C vitamini ve kalsiyum içerir. Vücudun su seviyesini dengede tutar. Ayni şekilde idrar söktürücü etkisi olduğu bilinir.

Erik; kalsiyum, C ve A vitamini deposudur. Direnç arttırır, bağırsakları temizler ve hızlı çalıştırır.

Yeni Dünya; büyümeyi sağlar. Bu yüzden küçük çocuklara bolca verilir. Gözlere de çok iyi gelir. A vitamini bakımından da baya zengin bir meyvedir.

İncir; fazlaca bir posası vardır. Kalsiyum, fosfor ve magnezyum kaynağıdır. Kemikleri güçlendirir, diş sağlığına da iyi gelir.

Üzüm; yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir. Bol C vitamini ve Potasyum içerir. Sindirim mekanizması üzerinde etkisi vardır. Vücudun savunma ve taktik mekanizmasını güçlendirir.

Kavun; bol potasyum kaynağıdır. Aynı zamanda fosfor, A ve C vitaminlerini içerir. Gözlere çok iyi gelir ve damar tıkanıklığında etkili rol oynar.

Karpuz; folik asit içerir. A vitamini ve potasyum bakımından zengindir. Böbrek taşı ve kum düşürülmesi yönüyle bilinir. Bol su içerdiği için vücudun su dengesini düzenler. Vücuttaki toksinleri de atar.

Meyvelerin besin değeri hakkında bilgi verdik. Her meyvenin kendine göre bir besin değeri vardır. Hem kendimiz hem de çocuklarımız mevsimin meyvelerini bolca tüketmeli, bu besin kaynaklarından faydalanmayı bilmeliyiz.
" } ] }