{ "title": "Nohut Besin Değeri", "image": "https://www.besindegeri.gen.tr/images/Nohut-Besin-Degeri-39654.jpg", "date": "19.01.2024 07:18:49", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Nohut Besin Değeri, Nohut (Latince Cicer arietinum L.), asırlardan beri, ekilmekte olan nadir bitkilerden biridir. Nohudun anavatanı, Türkiye'nin güney doğu bölgesi olarak gösterilir. Çok fazla kaynakta yer alan bilgilere göre, bu bölgede yaklaşık olarak 7000-7500 yıl kadar önce nohut üretilmekteydi. Günümüzde ise Türkiye'de dahil olmak üzere, artık dünyanın çok fazla ülkesinde nohut üretimi yapılmaktadır. Nohut, kuru fasulyeden sonra en çok tüketilen bir besin ürünüdür. İçeriğinde barındıran vitamin ile minerallerden dolayı, nohut besin değeri çok yüksek olan ve sağlık yönünden birçok faydası bulunan gıda maddesidir. Nohutta protein başta olarak, bakır, manganez ve lif yönünden çok iyi bir kaynaktır. Nohuttaki sodyum oranı düşüktür ve kolesterol ile doymuş yağ bulunmaz. Tuz konulmadan ve yağsız olarak haşlanan 100 gram nohut içerisinde 164 kalori bulunur.

Nohudun Besin Değerleri100 Gr
Nohut Besin Değerlerinin Önemi

Nohut besin değerlerinden sonra vitamin ve minerallerine bakacak olursak; nohutta; A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, fosfor, bakır, çinko, manganez ve Selenyum mineralleri bulunmaktadır.

Nohudun içeriğinde bulunan bol ve zengin vitamin ve minerallerin birçok hastalığa iyi geldiği ve bunların tedavisi için kullanıldığını, bununla birlikte birçok önemli hastalığı da önlediğini ya da hastalığa yakalanma riskini düşürdüğünü görürüz. Her yaştan insanların düzenli bir şekilde tüketmesi gerekli olan nohut bilhassa yaşlı ile çocuklarda sık görülen kemik hastalıkları riskini azaltıyor. Bu ve bunun yanında yukarıda belirtilen birçok sebepten ötürü, vücudun sağlığı açısından çok önemli olan bu nohut besin değerleri itibariyle tüketiminin düzenli bir şekilde yapılması gerekir.

Bu değerli mineraller beraber, kolesterolü sağlıklı bir düzeyde tutması, sindirim sisteminin sağlıklı çalışması, gibi çok geniş bir yelpazede sağlık yönünden faydası görülen nohudun, içeriğinde bulunan yüksek orandaki lifler yardımı ile genel manada, sindirim sistemi sağlığına çok iyi bir koruma sağlar. Bu Lifler ayrıca, en başta kolon kanseri riski, sindirim sistemi ile bağırsakları tehdit eden diğer kanserlere yakalanma riskini de azaltabilir.
" } ] }