{ "title": "Peynir Altı Suyu Besin Değeri", "image": "https://www.besindegeri.gen.tr/images/Peynir-Alti-Suyu-Besin-Degeri-88112.jpg", "date": "19.01.2024 17:48:28", "author": "Peruze Duman", "article": [ { "article": "
Peynir altı suyu besin değeri açısından oldukça zengin olduğundan gıda sanayinde kullanılırken son yıllarda artan bir yaygınlıkla kozmetik ve ilaç sanayinde de kullanım alanı bulmuş bir üründür. Peynir altı suyu, peynir yapımında peynir pıhtısı süzüldükten sonra geriye kalan bir yan üründür.

İçeriğinde süt bileşenlerinden laktoalbumin ve laktogulobülin gibi proteinler ve farklı düzeylerde yağ, laktoz, mineral madde ve vitamin bulundurmaktadır.

Peynir yapımında kullanılan sütün ortalama olarak %70-90'ı peynir altı suyu olarak elde kalmaktadır.

Oldukça yüksek değerlere sahip olan peynir altı suyu besin değeri, sütün bileşim ve kalitesine, peynir yapım tekniğine, kullanılan asit veya maya miktarının kalitesine ve miktarına, mayalanma işlemi esnasındaki pıhtılaşma işleminin süresi ve sıcaklığına göre değişmektedir.

Peynir altı suyun, süt kuru maddesinin yaklaşık yarısını, süt şekerinin tamamına yakın bir bölümünü, proteinlerin 1/5!ini ve B vitaminlerinin büyük bir bölümünü içinde bulundurmaktadır.

Peynir altı suyu kullanım alanları
" } ] }