{ "title": "Peynir Besin Değeri", "image": "https://www.besindegeri.gen.tr/images/Peynir-Besin-Degeri-64427.jpg", "date": "21.01.2024 17:35:40", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Peynir besin değeri, hayvansal bir gıda olan veham maddesi süt olan besin kaynağı peynir, sütün mayalanıp, belirli işlemlerden geçmesiyle elde edilmektedir. Peynir besin değeri, B2 vitamini, A vitamini B12 vitamininin yanında fosfor, çinko, protein ve mineraller bakımından oldukça zengin olan bir gıda maddesidir. Peynir besin değeri açısından her insan için sağlıklı olup, birçok çeşidi bulunmaktadır. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan peynir, her yöreye özgü değişik yapılış şekli vardır. Peynirde kullanılan sütlerin keçi, koyun ve inek sütü olmasıyla besin değerlerinde değişiklikler görülmektedir. Fakat peynir çeşitleri arasında en çok tercih edileni ve en faydalı olanı salamura peynir çeşididir. Bu peynir dişlerin ve kemiklerin gelişimini sağlayarak daha sağlıklı olarak gelişmemize yardımcı olmaktadır. Bunun yanında peynir besin değeri sayesinde kemik erimesi önlenir. Ayrıca hafızayı kuvvetlendirmektedir.

Peynir doğru miktarda tüketildiği taktirde vücut için çok faydalı olabilmektedir. Peynirin besin çeşidine bağlı olarak ve içerisindeki yağ miktarının oranına göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle piyasada tam yağlı olan peynir, yarım yağlı peynir veya yağsız peynir şeklinde satış halinde bulunan peynir çeşitlerinde içerisindeki yağ miktarının azalması ile vücuda yarar sağlaması adına paralellik göstermektedir. Yağı ve yağsız peynirlerin besin değerleri ve kalori miktarı arasında neredeyse iki yüz kalori kadar fark bulunmaktadır. Özellikle yarım yağlı peynirleri zayıflama amacı ile ve birçok rejim gerektiren rahatsızlıklarda kullanılmaktadır. Bir dilim yani 100 gramlık peynir besin değeri aşağıdaki gibidir.

Peynir Besin Değeri
" } ] }