{ "title": "Tavuk Besin Değeri", "image": "https://www.besindegeri.gen.tr/images/Tavuk-Besin-Degeri-46984.jpg", "date": "21.01.2024 04:41:07", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Tavuk Besin Değeri, Et grubunun en önemli kısımlarından birini oluşturan tavuk lezzeti açısından büyük bir çoğunluk tarafından oldukça fazla tercih edilen gıdalardan biridir. İnsanlar için ekonomik ve besin değeri açısından da zengin bir protein grubu olan tavuk büyüme ve gelişmeyi destekleyen bir gıdadır. Kümes hayvanları grubundaki etlere dahil olan tavuk besin değeri hayvanın kırmızı ve beyaz kaslarına ait etlere göre değişim göstermektedir. Ayrıca tavuk etinin besin değeri, hayvanın beslenme şekli ve kas dokusunun yoğunluğu ile alakalı bir durumdur.

Tavuk besin değeri ne kadardır?

Tavuk besin değeri, tavuğun tüketilen bölümüne göre farklılık gösterdiğinden dolayı bilinmesi gereken en önemli şey, kırmzı ve beyaz kas dokusuna göre besin değerinin de değiştiğidir. Tavuk besin değeri açısından tavuğun bacak kısımları kırmızı et, tavuğun göğüs kısmı ise beyaz et kaslarından oluşmaktadır. Tavuk etinin bağ dokusu kırmızı ete kıyasla daha azdır.

Tavuk besin değeri özellikle protein açısından son derece kıymetli olup, bunun yanı sıra B gurubuna ait vitaminler, yağ, demir, fosfat ve organik maddelerden oluşur. Fakat yine de besin değeri açısından bakıldığında tavuk etindeki demir oranı kırmızı ete göre daha azdır. Tavukta bulunan protein ve niasin miktarı da kırmızı etten kat kat daha fazladır. Ayrıca bir tavuğun besin değerini belirleyen en önemli etken tavuğun çiftlik tavuğu ya da kendi kendine gezerek beslenen tavuk olması ile yakından alakalıdır.

Tavuk besin değeri genel olarak bakıldığında
1 porsiyon yani 100 gram tavuk; 210 kalori, 19 gram protein, 15 gram yağ, 15 mg kalsiyum, 1.5 mg demir, 0.08 B1 vitamini, 0.16 B2 vitamini, 9.0 mg olmak üzere de niasin içerir.

Tavuk besin değeri büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklar için çok önemli olup özellikle kas gücü ile çalışan kişiler ve sporcular açısından da son derece kıymetli ve faydalıdır. Enerji vericidir. Tavuk besin değerine bağlı olan enerji miktarı tavuk etinin bileşiminde bulunan yağ miktarına göre değişim göstermektedir.
" } ] }