{ "title": "Tavuk Yumurtası Besin Değerleri", "image": "https://www.besindegeri.gen.tr/images/Tavuk-Yumurtasi-Besin-Degerleri-13223.jpg", "date": "21.01.2024 11:20:15", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Tavuk yumurtası besin değerleri; Yumurta, birçok türdeki dişi hayvanların ve özellikle kuşların üremelerini devam ettirmek amacıyla yumurtladığı, çoğunlukla oval şekli olan cisimlerin ortak adıdır. Birçok türdeki kuş türü canlıların yumurtası besin maddesi olarak kullanılsa da yumurta sözcüğü ile ilk aklımıza gelen tavuk yumurtası olmaktadır. Tavuk yumurtası genel olarak birçok yemeğin hazırlanmasının temel malzemeleri arasında yer alır ve dünyanın mutfaklarının çoğunluğunda çok yaygın bir şekilde kullanılır. Halk arasında yaygın bir inanış olan bıldırcın yumurtasının, tavuk yumurtası kadar protein içerdiği inanışı da pek doğru bir söz değildir. Yapılan bilimsel araştırmalarda en kaliteli proteinin, besinler içerisinde yumurtada bulunduğunu göstermiştir. Bununla birlikte dışarıdan alınması gerekli olan başta A, B, D, E vitamini gibi birçok vitaminleri içerdiği gibi, aminoasitleri yeterli miktarda içermektedir. Yumurta çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından oldukça gerekli bir besin maddesidir.

Tavuk yumurtasının besin değerleri nelerdir?

Ortala büyüklükte iri bir yumurtanın besin değeri ortalama olarak 70 kalori vermektedir ve günlük ihtiyacın oldukça büyük bölümünü karşılamaktadır. Bununla beraber bir adet yumurta 5 Gram yağ günlük ihtiyacın %7'sini, 1,5 gram doymuş yağ günlük ihtiyacın %8'ini, 210 miligram kolesterol günlük ihtiyacın %7'sini karşıladığı gibi, anne sütünden sonra besin değeri olarak ikinci sırada yerini almaktadır. Yumurtada bulunan vitamin ve mineraller şu şekildedir.
Tavuk yumurtası besin değeri olarak protein, folik asit, fosfor, demir, çinko bakımından oldukça zengin bir besin maddesidir. Vücudun günlük ihtiyacı olan aminoasitler yeteri kadar bulunmaktadır. Yumurta rafadan tüketilmesi durumunda besin değeri halinde besin değeri bakımından tam olarak alınmış olmaktadır. Sağlıklı kişiler her gün et veya peynir yerine yumurta tüketmeleri, sağlık beslenme konusunda oldukça yararlı olacaktır. Yüksek kolesterol sorunu yaşayanlar haftada 2-3 tavuk yumurtası kez tüketebilirler.
" } ] }