{ "title": "Yoğurt Besin Değeri", "image": "https://www.besindegeri.gen.tr/images/Yogurt-Besin-Degeri-34593.jpg", "date": "19.01.2024 18:12:07", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "
Yoğurt Besin Değeri, her sofranın ayrılmaz bir parçası olan yoğurt özellikle sütün bakteriyel fermantasyon sonucunda meydana gelen en sağlıklı yiyecektir. Yoğurt besin değeri oldukça yüksek ve çok besleyici bir besin maddesidir. Yoğurdun oluşumunun nasıl olduğunu merak ediyorsanız, kısaca bilgi verelim. Sütün içerisinde mevcut olan laktoz yoğurdun içinde bulunan bakterilerin laktik aside dönüşmesi sonrasında meydana gelmektedir. Bu şekilde sindirilmesi çok daha kolay, aynı zamanda süt ürünlerinin içerisinde mevcut olan kalsiyumun çok daha iyi bir emilimi olmasını sağlayan besin maddesi ortaya çıkmaktadır. Yoğurt özellikle bağırsağın sağlığına büyük katkı sağlamaktadır. Bağırsaklara olan faydasının ilki laktobakteri içermesidir. Bu bakteriler çoğunlukla bağırsakların daha sağlıklı olarak fonksiyonlarını yerine getirmesine ve düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak yoğurt tüketilmesi insanların kolon kanserine yakalanma riskini en aza indirmektedir. Özellikle laktobakteriler vücuttaki zararlı olan maddeleri hızlı bir şekilde zararsız hale getirerek kansorojen etki göstermeden savunma mekanizması sağlamaktadır.

Yoğurdun Besin Değerleri Nelerdir?

100 gram civarında tam yağlı olan yoğurt yaklaşık olarak 61 kalori içermektedir. Yoğurdun içinde bulunan kalorilerin %29'u yağdan mevcut olmaktadır. 100 gramlık bir yoğurdun içinde 3,5 gram protein barındırır. Ayrıca yoğurt süt ürünleri içinde kalsiyum oranın yüksek olması sebebi ilk sağlık açısından çok faydalıdır. 100 gram civarındaki yoğurtta insan vücudunun günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık %12'sini karşılamaktadır. Kalsiyum insan vücudu için en önemli olan mineraldir, özellikle sağlıklı dişler ve güçlü kemikler için kalsiyum oldukça faydalıdır. Bunun için bebekler, çocuklar, yetişkinler, hamileler ve yaşlıların her gün düzenli olarak tüketmesi gereken bir yiyecektir. Özellikle ileri yaşlarda meydana gelen kemik erimesi probleminin büyük ölçüde önüne geçmektedir. Ayrıca gebelik döneminde hem bebeğin gelişimi hem de annenin ihtiyacı olan kalsiyumun karşılanması için mutlaka yoğurt tüketilmesi gerekmektedir. Yoğurdun besin değeri içinde ayrıca yüksek değerlerde çinko, fosfor, potasyum, B5 ve B 12, riboflavin vitaminleri içermektedir. Besin değeri oldukça bu kadar yüksek olan yoğurt insan sağlığı açısından en önemli besin kaynağımızdır. Sadece protein ve kalsiyum değil, aynı zamanda diğer vitaminler ve mineraller bakımından en faydalı yiyeceğimizdir. Eğer daha sağlıklı olmak istiyorsanız, mutlaka her gün düzenli olarak bir kâse yoğurt tüketmeyi kesinlikle ihmal etmeyiniz.

Yoğurt Vücut Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Süt ürünlerine oranla yoğurdun vücutta sindirimi daha hızlı şekilde gelişir. Yoğurt fermantasyon esnasında vücut tarafından daha kolay sindirilebilecek bir besin maddesi haline gelmektedir. Yoğurt kalsiyum bakımından en zengin olan gıda maddesidir. Tüketen kişileri kolon kanseri riskinden korurken, aynı zamanda yakalanma riskini de en aza indirmektedir. Yoğurtta bulunan kalsiyum bağırsak yüzeylerinde mevcut olan hücrelerin aşırı şekilde büyümelerini büyük ölçüde engeller. Yoğurt bağırsakların hem düzenli olarak çalışmasını hem de görevini tam anlamı ile yerine getirmesine yardımcı olmaktadır. Yoğurt mayalanma işlemi esnasında B kompleks vitaminlerinin ve kalsiyumun emilimini kolaylaştırır. Yoğurt vücuttaki bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Özellikle yoğurtun içinde bulunan bakteri kültürleri enfeksiyonlar ile savaşarak vücuttaki akyuvar hücrelerinin artmasını sağlamaktadır. Kısacası yoğurt her bireyin vücut sağlığı için oldukça önemlidir.
" } ] }