{ "title": "Yulaf Besin Değeri", "image": "https://www.besindegeri.gen.tr/images/Yulaf-Besin-Degeri-94683.jpg", "date": "21.01.2024 17:30:11", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Yulaf Besin Değeri, Yulaf bol nişasta içeren taneli bir gıdadır. İnsan beslenmesinin yanı sıra daha çok hayvan yemi olarak tüketilmektedir. Yulaf besin değeri açısından vitamin, mineral, nişasta ve protein içerir. Bol lifli yapış nedeni ile buğday kadar kabarmadığından dolayı ekmek yapımında pek tercih edilmez. Ama yulaf besin değeri açısından sağlıklı beslenmenin en önemli parçalarındandır. Özellikle kilo kontrolü sağlamak isteyenler tarafından lif içeren yapısı nedeni tüketilmektedir. Yulaf besin değeri, tahılın tanelerinden oluşan kuru meyvelerinden oluşmaktadır.

Yulaf besin değeri nasıldır?

Yulaf besin değeri yaratan en önemli öncelik, birinci derecede yüksek yağ asitleri içermesinden kaynaklıdır. Yulafta bulunan yağ oranı %5-8 civarındadır. Kabuğundan arındırılmış yulaf taneleri ise %11 civarında yağ içermektedir. Yulaf besin değeri yağ açısından daha detaylı olarak incelendiğinde, oleik, linoleik ve doymamış yağ asitlerinden oluşur. Yine yulaf besin değerine bakıldığında oksijenli amino asitlerin yanı sıra, zorunlu amino asitler olan metiyonin, lisin ve sistein bakımından son derece zengindir.

Yulaf besin değeri protein oranı olarak incelendiğinde ise protein oranı %9-16 arasında olup, bazı yabani formda olan yulaf tanelerinde ise yetişme yerine bağlı olarak %30'lara çıkan protein oranına rastlanmaktadır. Ayrıca yulaftaki protein vücuda alındığında kullanım oranı yüksektir.

Yulafın kabuk ve embriyosunda yüksek oranda vitamin, mineral, fosfor, demir ve kalsiyum bulunur. Bundan dolayı besin değerinden yeterince faydalanmak için yulaf tam taneli olarak tüketilmelidir.

Yulaf besin değeri ve kaliteli içeriği nedeniyle kolesterolü düşürerek kalp krizi riskini de azaltmaktadır. Yulafta beta glukan isimli bir madde bulunduğundan dolayı, çözünür diyet lifleri ile, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

Yulaf besin değeri açısından içeriğinde bulunan avein maddesinden dolayı organizmanın gelişmesini hızlandırarak vücuttaki kas proteinlerinin artmasına sebep olmaktadır. Yulaf taneleri de tıpkı insanlar gibi canlı hücrelerden oluşur.

Bir adet yulaf tanesinin yaklaşık %2'lik kısmını oluşturan embriyo, yulaftaki besin değerinin en güçlü olduğu kısım olup, lipit, mineral madde ve vitamin bakımından çok zengindir.

Yulaf besin değeri, uygun ortam, ısı ve nem koşullarında saklandığında uzun bir süre değerini korur. Özellikle B1 vitamini açısından zengin olan yulaf diyet yiyeceklerinde ve bebek mamalarında kullanılır.

Yulaf besin değeri 100 gram için
" } ] }