{ "title": "Yulaf Kepeği Besin Değeri", "image": "https://www.besindegeri.gen.tr/images/Yulaf-Kepegi-Besin-Degeri-93732.jpg", "date": "19.01.2024 20:53:53", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Yulaf kepeği besin değeri konusunda bu makalede bilgiler verilecektir. Yulaf kepeğinin lif içeriği açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Lif açısından zengin olması dolayısı ile tok tutucu özelliği bulunmaktadır. Bu özelliği nedeni ile sağlıklı beslenme ve diyet açısından oldukça önemlidir. Sabahları kahvaltıda ya da ara yemek öğünlerinde süt ya da süt ürüleri kullanılarak tüketilebilmektedir.

Potasyum, folik asit, magnezyum ve lif içeriği bakımından zengin bir besin olan yulaf kepeği besin değeri belirlemek için aşağıda bazı değerler verilecektir. Değerler 100 gr içindir.
Basit bir ölçü olarak 1 dilim ekmeğe karşılık 1,5 yemek kaşığı yulaf tüketimi önerilmektedir. Bir dönem sadece hayvanlar için yem kaynağı olarak kullanılan bu besin günümüzde sağlıklı beslenme açısından en önemli kaynaklar arasında kabul edilmektedir.

Yulaf kepeğinin tanımı

Yulafı dıştan kaplayan en dıştaki katmandır. Bu kısım yulafın kabuğu olarak adlandırılır. B vitaminleri, protein, mineral içeriği kalp ve damar sisteminin sağlıklı olabilmesini sağlamaktadır. Lif bakımından zengin olması da sindirim sisteminin sağlıklı olarak çalışabilmesini sağlamaktadır. Yulaf kepeği ve yulaf ezmesini birbirine karıştırmamak gerekmektedir. Bu iki besin arasındaki en önemli fark yulaf kepeğinin lif içeriğinin fazla olması ve beta-glukan olarak adlandırılan kolesterol dengeleyicisi maddeyi içermesidir. Yapılan bazı araştırma sonuçlarına göre günlük 3 gr beta glukan alınmasının kolesterol dengeleyicisi alınması için yulaf kepeği tarafından sağlanabildiğini göstermiştir. Yulaf kepeği besin değeri açısından oldukça önemli sayılan bir besin maddesidir. Ülkemize bu besinin hak ettiği değeri görmesi çok yenidir.
" } ] }