Bezelye Besin Değeri

Bezelye Besin Değeri, bezelye kendisine özel yeşil kabuğunu kullanarak ya da sadece tanelerini kullanarak yemeği hazırlanan baklagiller ailesine ait olan yeşil sebzedir. Çoğunlukla ilkbahar ve yaz aylarında taze olarak alıp tüketebilirsiniz. Bezelye oldukça eski çağlardan günümüze hala yetiştirilen sebzedir. Bezelyenin ana vatanı Batı Asya ve Avrupa olan yeşil sebzenin hem ilk hem de orta çağlarda Kuzey Avrupa ve Orta Avrupa'da yetiştirilen bezelye XI.
Yüzyıldan itibaren İngiltere'de yetiştirilmeye başlanmıştır. Ayrıca günümüzde dünya üzerinde her yerde pek çok ülkede yetiştirilmektedir. Bezelye besin değeri bakımından oldukça yüksek olan yeşil sebzedir ve bu nedenle de insan sağlığına çok faydalıdır. Bezelyenin içeriğinde protein, karoten, lif, nişasta ve antioksidan bakımından yüksek olan bir sebzedir. Aynı zamanda diğer baklagillere oranla daha yüksek bir C vitamini değerine sahiptir. Bunun dışında B, A vitamini, potasyum, fosfor ve demir gibi bazı mineralleri içermektedir. Aynı zamanda karbonhidrat, yağ, kalsiyum, sodyum, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri, folik asit ve E vitamini besin değeri taşımaktadır.

Bezelyenin İnsan Vücuduna Faydaları Nelerdir, lif bakımından zengin olan bezelye özellikle kalp damar hastalıklarına karşı bir koruyucu kalkan görevini görmektedir. Aynı zamanda kan şekerini dengeleyici bir etkisi mevcuttur. Bezelye kolaylıkla çözünebilen lif maddelerine fazla miktarlarda sahip olmasından dolayı kandaki kötü olan kolesterolün düşürülmesini sağlayarak kalp krizi riskini en aza indirmektedir.
Ayrıca bezelye'deki yüksek lif uzun süreli olarak midede kalma özelliği göstermektedir. Bu şekilde kan şekerinin hem azalmasını hem de artması eğilimini büyük ölçüde düzenlemesinden dolayı bedenin enerji düzeyini de sabit olarak tutmaktadır. Ürik asit bakımından zengin olan bezelye çoğunlukla kandaki ürik asit değerleri yüksek olan kişilerin sık olarak tüketmesi gereken önemli bir besin maddesidir. Yüksek oranlarda B1 vitamini içeren bezelye özellikle uyku problemi yaşayan kişilerin uyku düzenini sağlamaktadır. İnsanların ruhsal durumunu düzelterek neşelenmesine faydalı olan bezelyenin iştah açıcı özelliği de bulunmaktadır. Hatta kanser hastalıkları ve kansızlık problemlerine karşı koruyucu bir özelliği de bulunmaktadır. Kısacası sağlığımız için bu kadar faydalı olan ve besin değeri yüksek olan bezelye mutlaka tüketilmesi gereken en değerli besin maddelerimizden bir tanesidir.
21.01.2024 05:18:06
Bezelye Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bezelye Besin Değeri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Bezelye Besin Değeri"
Ben bezelye yemeğini çok seviyorum ve evimdede ayda bir kaç kez pişiriyorum. On aylık kızıma da besin değeri yüksekliği için de bezelye çorbası yaparak içiriyorum. Bezelye besin değeri nasıldır? Ben protein oranının yüksek olduğunu biliyorum ama diğerleri hakkında bilgim yok. Bezelyenin konservesini yoksa dondurulmuşumu sağlıklıdır?
Zarafet . 04.11.2018 10:45:26

Süt Mısır Besin Değeri

Süt Mısır Besin Değeri, tahıl grubunda yer almakta olan mısırın vücuda birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle B grubu vitamini bakımından zengin olan süt mı...
Devamını Oku

Probis Besin Değerleri

Probis besin değeri, İnsanların severek yemiş olduğu probis bisküvisi son derece lezzetli bir bisküvi çeşididir. Özelikle de küçük çocukların sürekli olarak ...
Devamını Oku

Antrikot Besin Değerleri

Antrikot besin değerleri, oldukça yüksek olmaktadır. Bir et ürünü olan antrikot özellikle mangalda pişirildiği zaman daha lezzetli olmaktadır. Bonfileye naza...
Devamını Oku

Ekmek Besin Değeri

Ekmek besin değeri, sofralardan eksik olmayan ekmek, herkesin damak zevkine göre ve bulunan rahatsızlığına göre birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu ekmek çe...
Devamını Oku

Muz Besin Değeri

Muz besin değeri, muz, Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde yetişen bir meyvedir. Muz tüketmek için birçok sebep bulabiliriz. Bağırsakları temizler, böbr...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Besin Değeri

Fıstık ezmesi besin değeri. Fıstık ezmesi ile ilgili olarak bazı üniversitelerin yapmış oldukları bilimsel araştırmalara göre, insanların birçoğunun fıstık e...
Devamını Oku

Pişmiş Makarna Besin Değeri

Pişmiş makarna besin değeri, makarna her mutfakta kolaylıkla hazırlanan ve çok sevilen bir besindir. Makarna ana yemek olarak da yenir ara öğün olarak da yen...
Devamını Oku

Haşlanmış Mısır Besin Değeri

Haşlanmış mısır besin değeri, Tahıl grubunda yer alan oldukça lezzetli ve severek tüketilen haşlanmış mısır oldukça lezzetlidir olması bakımından küçük büyük...
Devamını Oku

Kabak Çekirdeği Besin Değeri

Kabak çekirdeği besin değeri, kabak çekirdeği ay çiçeği kadar olmasa da birçok bireyin severek tükettiği yemişlerin başında gelmektedir. Kabak çekirdeği...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Besin Değeri

Kuru Üzüm Besin Değeri; Kuru üzüm, üzümün temiz bir ortamda asılarak kurutulması ile elde edilen bir meyvedir. Siyah ve sarı renklerde farklı çeşitleri ...
Devamını Oku

Besinlerin Enerji Değerleri

Besinlerin Enerji Değerleri: Besinler çeşidine göre, içerisinde bulun karbonhidrat ve protein seviyesine göre değişmektedir. Besinlerin enerji değerleri, ene...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Besin Değeri

Antep fıstığı besin değeri, sakız ağacıgiller familyasına ait olan Antep fıstığı kabuklu bir yiyecektir. Bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinmekt...
Devamını Oku

Pirinç Besin Değeri

Pirinç besin değeri, pirincin diğer adı çeltik olup, çok eski kültür bitkisidir. Özellikle buğday ve mısırdan sonra en çok yetiştirilen bitki türleri ar...
Devamını Oku

Simit Besin Değeri

Simit Besin Değerleri; Sokaktaki ufak satıcılardan tutun da en lüks pastenelerde bile satılan ve de bir bardak çay ile afiyetle yediğimiz simidin ne den...
Devamını Oku

Meyvelerin Besin Değerleri

Meyvelerin Besin Değeri; İnsan vücudunda çok karışık bir sistem vardır. Çünkü çok karışık reaksiyonları gerçekleştirmektedir. İşte bu yüzden vücudun işlevini...
Devamını Oku

Yağsız Lor Peyniri Besin Değerleri

Yağsız Lor Peyniri Besin Değerleri, bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. İçerisinde bulanan maddeler vücudun ihtiyacı olan her türlü vitamin v...
Devamını Oku

Zeytin Besin Değeri

Zeytin Besin Değeri, zeytin meyvesi de yaprağı da şifa deposudur. Her şeyde olduğu gibi şifalı diye avuç avuç zeytin yemek ya da yaprağını kaynatıp içmek doğ...
Devamını Oku

Pirinç Pilavı Besin Değeri

Pirinç pilavı besin değeri; Pirinç buğdaygiller familyasına ait bir bitki türüdür. Pirinçten sütlü tatlılar ve birçok pilav çeşidi yapılmaktadır. Pirinç pila...
Devamını Oku

Tavuk Göğsü Besin Değeri

Tavuk göğsü Besin Değeri, özellikle protein bakından oldukça zengin bir özellik göstermektedir. Bunun yanı sıra içerisinde bulunan potasyum, fosfor, demir ve...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Besin Değeri

Kuru fasulye besin değeri, Baklagiller içerisinde yer alan kuru fasulyenin saymakla bitmeyen faydaları bulunmaktadır. Protein bakımından zengin olması s...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yağsız Lor Peyniri Besin Değerleri
Zeytin Besin Değeri
Pirinç Pilavı Besin Değeri
Tavuk Göğsü Besin Değeri
Kuru Fasulye Besin Değeri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024