Gıdaların Besin Değerleri

Gıdaların besin değeri, daha eski zamanlara bakıldığında insanlar sadece karın doyurma ve tokluk amaçlı beslenme yaparken günümüzde artık tüm gıdaların besin değeri detaylıca araştırılmaktadır. Çünkü bilinçli tüketim, sağlıklı ve dengeli beslenme herkes için fark edilir bir durum olmaya başlamıştır. Bu açıdan bakıldığında bu durum son derece kayda değer ve bilinçli bir tüketim şeklidir.
Bu bakımdan gıdaların besin değeri tüketim alışkanlıklarına da etki ederek sağlıklı ve sağlıksızı ayırmayı ve dengeli beslenmeyi ön plana çıkarmıştır. Besin grupları açısından gıdaların besin değeri vücudun ihtiyacını da tam olarak karşılaması sebebi ile oldukça önemlidir.

Gıdaların besin değeri neden önemlidir ve dengeli beslenmeye nasıl etki eder?


Yemek yapma ve yeme alışkanlığı sadece zevk için değil gıdaların besin değerini ve besin gruplarını bilerek hareket etmek beslenmenin temel kuralı olmalıdır. Çünkü kişinin kendi sağlığına verdiği önem gündelik hayatında ve yaşamında daha zinde ve enerjik olmasını ve dolayısı ile hayata daha pozitif bakmasını sağlar. Özellikle de bir anne iseniz çocuklarınızın sağlığı sizin için en önemli konulardan biri olduğuna göre gıdaların besin değeri hakkında mutlaka yeterince bilgiye sahip olmanız gerekir. Unutmayın ki sağlıklı ve başarılı toplumlarda beslenmenin etkisi her zaman ön plandadır.

Gıdaların besin değerini tam olarak anlayabilmek için gıdaların besin gruplarının da çok iyi bilinmesi gerekir.
Yoksa besin değeri açısından sürekli aynı gruptaki besinleri tüketmek size fayda sağlamayacağı gibi uzun vadede zararlı da olabilmektedir.

Gıdaların besin değeri et, balık, tavuk, yumurta, baklagiller, yağlı tohumlar, meyve, sebze, süt ve süt ürünleri, şekerler, tahıllar olmak üzere ana başlıklar altında toplanır.

Et ürünlerinde gıdaların besin değeri, hayvanın yenilebilme özelliğine sahip kas gruplarından oluşur. Tabi ki tüketilen etin cinsi, yaşı vücudunun hangi kısmının tüketildiği, yetiştiği yer ve beslenmesi et ürünlerinin besin değerlerinde değişiklik yaratır.

Gıdaların besin değeri açısından et grubu, biyolojik değeri yüksek iyi kaliteli protein içerir. Etler besin değeri açısından incelendiğinde beyaz et grubunda kırmızı ete göre daha az demir bulunmaktadır. Su ürünleri gıdaların besin değeri ise A, D, K vitaminleri ve nineral maddeler bakımından çok daha zengin bir içeriğe sahiptir. Yine et grubuna giren sakatatlar da proteinin yanı sıra A, B grubu vitaminleri ve demir yönünden oldukça zengindir.

Gıdaların besin değeri açısından yumurta ise yine proteince zengin ve anne sütünden sonra gelen en kıymetli besinler arasındadır. Yumurtanın beyazı ve sarısı 14 çeşit ve vitamini bir arada barındırır.

Kuru baklagiller de önemli bir besin grubunu oluşturup, posa bakımından oldukça zengin bir besin değerine sahiptir. Gıdaların besin değeri kuru baklagiller de karbonhidrat, protein, yağ ve çeşitli vitaminlerden oluşur.

Yağlı tohumlar besin değeri açısından incelendiğinde yüksek enerji verici, doymamış yağ ve özellikle E vitamini bakımından son derece zengin ve lezzetli gıdalardır.

Süt ve süt ürünleri de en önemli gıdalardan olup besin değerleri açısından son derece kıymetlidir. Gıdaların besin değeri açısından süt ve süt ürünleri, proteini karbonhidrat, protein ve vitaminlerin yanı sıra su ve yağ içermektedir. Süt ve süt ürünlerinin besin değeri, hayvanda cins, beslenme şekli ve mevsimlere göre farklılık gösterebilmektedir.

Başka bir grup olan tahıllar, en ucuz enerji kaynakları olup, posa, vitamin ve mineral bakımından zengin besin değerlerine sahiptir. Tahıllarda besin değeri açısından protein içeren gıdalar olmasına rağmen, bu protein düşük kaliteli bir proteindir. Gıdaların besin değeri açısından tahıllar en fazla B grubu vitaminlerini barındırırlar.

Besin değerleri açısından en önemli gruptan birini oluşturan sebze ve meyveler, %80-90 civarında sudan oluşmalarına rağmen, bu gıdaların besin değeri, özellikle A ve C vitaminleri, folik asit, potasyum ve antioksidanlar bakımından son derece zengindir. Tabi ki besin değerleri de sebze ve meyvenin cinsine ve porsiyonuna göre değişmektedir.
19.01.2024 14:23:54
Gıdaların Besin Değerleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Gıdaların Besin Değerleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Gıdaların Besin Değerleri"
İstesiğim kiloya vermek in işe önce vücudun çalışma sistemi ve nasıl kilo alınıp verildiğini öğrenerek başladım. Bunun sonucunda istediğim kiloya ulaşabilmek in yendiğin gıdaların besin değerlerini öğrenmem ve ona göre tüketip, eğer tükettiğim fazla kalori var İsa da bunu yakmak için koşu yada yürüyüş yapsam olur mu?
Ruhi . 31.10.2018 13:08:21

Süt Mısır Besin Değeri

Süt Mısır Besin Değeri, tahıl grubunda yer almakta olan mısırın vücuda birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle B grubu vitamini bakımından zengin olan süt mı...
Devamını Oku

Probis Besin Değerleri

Probis besin değeri, İnsanların severek yemiş olduğu probis bisküvisi son derece lezzetli bir bisküvi çeşididir. Özelikle de küçük çocukların sürekli olarak ...
Devamını Oku

Antrikot Besin Değerleri

Antrikot besin değerleri, oldukça yüksek olmaktadır. Bir et ürünü olan antrikot özellikle mangalda pişirildiği zaman daha lezzetli olmaktadır. Bonfileye naza...
Devamını Oku

Ekmek Besin Değeri

Ekmek besin değeri, sofralardan eksik olmayan ekmek, herkesin damak zevkine göre ve bulunan rahatsızlığına göre birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu ekmek çe...
Devamını Oku

Muz Besin Değeri

Muz besin değeri, muz, Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde yetişen bir meyvedir. Muz tüketmek için birçok sebep bulabiliriz. Bağırsakları temizler, böbr...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Besin Değeri

Fıstık ezmesi besin değeri. Fıstık ezmesi ile ilgili olarak bazı üniversitelerin yapmış oldukları bilimsel araştırmalara göre, insanların birçoğunun fıstık e...
Devamını Oku

Pişmiş Makarna Besin Değeri

Pişmiş makarna besin değeri, makarna her mutfakta kolaylıkla hazırlanan ve çok sevilen bir besindir. Makarna ana yemek olarak da yenir ara öğün olarak da yen...
Devamını Oku

Haşlanmış Mısır Besin Değeri

Haşlanmış mısır besin değeri, Tahıl grubunda yer alan oldukça lezzetli ve severek tüketilen haşlanmış mısır oldukça lezzetlidir olması bakımından küçük büyük...
Devamını Oku

Kabak Çekirdeği Besin Değeri

Kabak çekirdeği besin değeri, kabak çekirdeği ay çiçeği kadar olmasa da birçok bireyin severek tükettiği yemişlerin başında gelmektedir. Kabak çekirdeği...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Besin Değeri

Kuru Üzüm Besin Değeri; Kuru üzüm, üzümün temiz bir ortamda asılarak kurutulması ile elde edilen bir meyvedir. Siyah ve sarı renklerde farklı çeşitleri ...
Devamını Oku

Besinlerin Enerji Değerleri

Besinlerin Enerji Değerleri: Besinler çeşidine göre, içerisinde bulun karbonhidrat ve protein seviyesine göre değişmektedir. Besinlerin enerji değerleri, ene...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Besin Değeri

Antep fıstığı besin değeri, sakız ağacıgiller familyasına ait olan Antep fıstığı kabuklu bir yiyecektir. Bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinmekt...
Devamını Oku

Pirinç Besin Değeri

Pirinç besin değeri, pirincin diğer adı çeltik olup, çok eski kültür bitkisidir. Özellikle buğday ve mısırdan sonra en çok yetiştirilen bitki türleri ar...
Devamını Oku

Simit Besin Değeri

Simit Besin Değerleri; Sokaktaki ufak satıcılardan tutun da en lüks pastenelerde bile satılan ve de bir bardak çay ile afiyetle yediğimiz simidin ne den...
Devamını Oku

Meyvelerin Besin Değerleri

Meyvelerin Besin Değeri; İnsan vücudunda çok karışık bir sistem vardır. Çünkü çok karışık reaksiyonları gerçekleştirmektedir. İşte bu yüzden vücudun işlevini...
Devamını Oku

Yağsız Lor Peyniri Besin Değerleri

Yağsız Lor Peyniri Besin Değerleri, bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. İçerisinde bulanan maddeler vücudun ihtiyacı olan her türlü vitamin v...
Devamını Oku

Zeytin Besin Değeri

Zeytin Besin Değeri, zeytin meyvesi de yaprağı da şifa deposudur. Her şeyde olduğu gibi şifalı diye avuç avuç zeytin yemek ya da yaprağını kaynatıp içmek doğ...
Devamını Oku

Pirinç Pilavı Besin Değeri

Pirinç pilavı besin değeri; Pirinç buğdaygiller familyasına ait bir bitki türüdür. Pirinçten sütlü tatlılar ve birçok pilav çeşidi yapılmaktadır. Pirinç pila...
Devamını Oku

Tavuk Göğsü Besin Değeri

Tavuk göğsü Besin Değeri, özellikle protein bakından oldukça zengin bir özellik göstermektedir. Bunun yanı sıra içerisinde bulunan potasyum, fosfor, demir ve...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Besin Değeri

Kuru fasulye besin değeri, Baklagiller içerisinde yer alan kuru fasulyenin saymakla bitmeyen faydaları bulunmaktadır. Protein bakımından zengin olması s...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yağsız Lor Peyniri Besin Değerleri
Zeytin Besin Değeri
Pirinç Pilavı Besin Değeri
Tavuk Göğsü Besin Değeri
Kuru Fasulye Besin Değeri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024