Havuç besin değeri: İki-çenekliler sınıfının, maydanozgiller ailesinden, otsu bir bitki köküdür. Herkes tarafından sevilen bu sebzenin kökleri yenmektedir. İki yıllık bir kültür sebzesi olan havucun kök bölümü etli ve şişkindir. Havucun renkleri sarı ve turuncunun çeşitli tonlarında olmaktadır. Yıl boyunca tüketilen havucun en taze ve lezzetli olanları yaz ve sonbaharda çıkan yerli havuçtur.
Havucun besin değeri oldukça yüksektir. İçeriğinde bulunan birçok vitamin ve mineraller sayesinde, sağlığa pek çok faydası bulunmaktadır. Düzenli olarak havuç tüketildiği takdirde akciğer ve kolon kanseri riskini azaltmaktadır. Havucun en bilinen faydalarından birisi de göz sağlığını korumasıdır. Ayrıca sindirim sistemini düzenler, kanı temizler, anne sütünü arttırır, karaciğeri güçlendirir, sigaranın zararlı etkilerini azaltmaktadır. Bunların yanı sıra kalp, cilt ve diş sağlığını koruyucu özelliği bulunmaktadır.