Nohut Besin Değeri

Nohut Besin Değeri, Nohut (Latince Cicer arietinum L.), asırlardan beri, ekilmekte olan nadir bitkilerden biridir. Nohudun anavatanı, Türkiye'nin güney doğu bölgesi olarak gösterilir. Çok fazla kaynakta yer alan bilgilere göre, bu bölgede yaklaşık olarak 7000-7500 yıl kadar önce nohut üretilmekteydi. Günümüzde ise Türkiye'de dahil olmak üzere, artık dünyanın çok fazla ülkesinde nohut üretimi yapılmaktadır.
Nohut, kuru fasulyeden sonra en çok tüketilen bir besin ürünüdür. İçeriğinde barındıran vitamin ile minerallerden dolayı, nohut besin değeri çok yüksek olan ve sağlık yönünden birçok faydası bulunan gıda maddesidir. Nohutta protein başta olarak, bakır, manganez ve lif yönünden çok iyi bir kaynaktır. Nohuttaki sodyum oranı düşüktür ve kolesterol ile doymuş yağ bulunmaz. Tuz konulmadan ve yağsız olarak haşlanan 100 gram nohut içerisinde 164 kalori bulunur.

Nohudun Besin Değerleri100 Gr

  • 0 mgKolesterol
  • 3 gramToplam yağ
  • 7 mgSodyum
  • 164 Kalori (Yağdan gelen kalori 22)
  • 27 gramToplam karbonhidrat
  • 5 gramŞeker
  • 8 gramLif
  • 9 gramProtein

Nohut Besin Değerlerinin Önemi


Nohut besin değerlerinden sonra vitamin ve minerallerine bakacak olursak; nohutta; A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, fosfor, bakır, çinko, manganez ve Selenyum mineralleri bulunmaktadır.

Nohudun içeriğinde bulunan bol ve zengin vitamin ve minerallerin birçok hastalığa iyi geldiği ve bunların tedavisi için kullanıldığını, bununla birlikte birçok önemli hastalığı da önlediğini ya da hastalığa yakalanma riskini düşürdüğünü görürüz.
Her yaştan insanların düzenli bir şekilde tüketmesi gerekli olan nohut bilhassa yaşlı ile çocuklarda sık görülen kemik hastalıkları riskini azaltıyor. Bu ve bunun yanında yukarıda belirtilen birçok sebepten ötürü, vücudun sağlığı açısından çok önemli olan bu nohut besin değerleri itibariyle tüketiminin düzenli bir şekilde yapılması gerekir.

Bu değerli mineraller beraber, kolesterolü sağlıklı bir düzeyde tutması, sindirim sisteminin sağlıklı çalışması, gibi çok geniş bir yelpazede sağlık yönünden faydası görülen nohudun, içeriğinde bulunan yüksek orandaki lifler yardımı ile genel manada, sindirim sistemi sağlığına çok iyi bir koruma sağlar. Bu Lifler ayrıca, en başta kolon kanseri riski, sindirim sistemi ile bağırsakları tehdit eden diğer kanserlere yakalanma riskini de azaltabilir.
19.01.2024 07:18:49
Nohut Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Nohut Besin Değeri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Nohut Besin Değeri"
Nohutu haşlayıp yiyince midemi şişiriyor ve gaz yapıyor. Haşlama sırasında bunu engellemek içişin yapılabilecek bir püf nokta var mı acaba?
Efser . 04.09.2018 19:21:43

Süt Mısır Besin Değeri

Süt Mısır Besin Değeri, tahıl grubunda yer almakta olan mısırın vücuda birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle B grubu vitamini bakımından zengin olan süt mı...
Devamını Oku

Probis Besin Değerleri

Probis besin değeri, İnsanların severek yemiş olduğu probis bisküvisi son derece lezzetli bir bisküvi çeşididir. Özelikle de küçük çocukların sürekli olarak ...
Devamını Oku

Antrikot Besin Değerleri

Antrikot besin değerleri, oldukça yüksek olmaktadır. Bir et ürünü olan antrikot özellikle mangalda pişirildiği zaman daha lezzetli olmaktadır. Bonfileye naza...
Devamını Oku

Ekmek Besin Değeri

Ekmek besin değeri, sofralardan eksik olmayan ekmek, herkesin damak zevkine göre ve bulunan rahatsızlığına göre birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu ekmek çe...
Devamını Oku

Muz Besin Değeri

Muz besin değeri, muz, Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde yetişen bir meyvedir. Muz tüketmek için birçok sebep bulabiliriz. Bağırsakları temizler, böbr...
Devamını Oku

Fıstık Ezmesi Besin Değeri

Fıstık ezmesi besin değeri. Fıstık ezmesi ile ilgili olarak bazı üniversitelerin yapmış oldukları bilimsel araştırmalara göre, insanların birçoğunun fıstık e...
Devamını Oku

Pişmiş Makarna Besin Değeri

Pişmiş makarna besin değeri, makarna her mutfakta kolaylıkla hazırlanan ve çok sevilen bir besindir. Makarna ana yemek olarak da yenir ara öğün olarak da yen...
Devamını Oku

Haşlanmış Mısır Besin Değeri

Haşlanmış mısır besin değeri, Tahıl grubunda yer alan oldukça lezzetli ve severek tüketilen haşlanmış mısır oldukça lezzetlidir olması bakımından küçük büyük...
Devamını Oku

Kabak Çekirdeği Besin Değeri

Kabak çekirdeği besin değeri, kabak çekirdeği ay çiçeği kadar olmasa da birçok bireyin severek tükettiği yemişlerin başında gelmektedir. Kabak çekirdeği...
Devamını Oku

Kuru Üzüm Besin Değeri

Kuru Üzüm Besin Değeri; Kuru üzüm, üzümün temiz bir ortamda asılarak kurutulması ile elde edilen bir meyvedir. Siyah ve sarı renklerde farklı çeşitleri ...
Devamını Oku

Besinlerin Enerji Değerleri

Besinlerin Enerji Değerleri: Besinler çeşidine göre, içerisinde bulun karbonhidrat ve protein seviyesine göre değişmektedir. Besinlerin enerji değerleri, ene...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Besin Değeri

Antep fıstığı besin değeri, sakız ağacıgiller familyasına ait olan Antep fıstığı kabuklu bir yiyecektir. Bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinmekt...
Devamını Oku

Pirinç Besin Değeri

Pirinç besin değeri, pirincin diğer adı çeltik olup, çok eski kültür bitkisidir. Özellikle buğday ve mısırdan sonra en çok yetiştirilen bitki türleri ar...
Devamını Oku

Simit Besin Değeri

Simit Besin Değerleri; Sokaktaki ufak satıcılardan tutun da en lüks pastenelerde bile satılan ve de bir bardak çay ile afiyetle yediğimiz simidin ne den...
Devamını Oku

Meyvelerin Besin Değerleri

Meyvelerin Besin Değeri; İnsan vücudunda çok karışık bir sistem vardır. Çünkü çok karışık reaksiyonları gerçekleştirmektedir. İşte bu yüzden vücudun işlevini...
Devamını Oku

Yağsız Lor Peyniri Besin Değerleri

Yağsız Lor Peyniri Besin Değerleri, bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. İçerisinde bulanan maddeler vücudun ihtiyacı olan her türlü vitamin v...
Devamını Oku

Zeytin Besin Değeri

Zeytin Besin Değeri, zeytin meyvesi de yaprağı da şifa deposudur. Her şeyde olduğu gibi şifalı diye avuç avuç zeytin yemek ya da yaprağını kaynatıp içmek doğ...
Devamını Oku

Pirinç Pilavı Besin Değeri

Pirinç pilavı besin değeri; Pirinç buğdaygiller familyasına ait bir bitki türüdür. Pirinçten sütlü tatlılar ve birçok pilav çeşidi yapılmaktadır. Pirinç pila...
Devamını Oku

Tavuk Göğsü Besin Değeri

Tavuk göğsü Besin Değeri, özellikle protein bakından oldukça zengin bir özellik göstermektedir. Bunun yanı sıra içerisinde bulunan potasyum, fosfor, demir ve...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Besin Değeri

Kuru fasulye besin değeri, Baklagiller içerisinde yer alan kuru fasulyenin saymakla bitmeyen faydaları bulunmaktadır. Protein bakımından zengin olması s...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yağsız Lor Peyniri Besin Değerleri
Zeytin Besin Değeri
Pirinç Pilavı Besin Değeri
Tavuk Göğsü Besin Değeri
Kuru Fasulye Besin Değeri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024