Patates Besin Değeri, insan vücudunun günlük ihtiyaç duyduğu c vitaminin yarısını karşılamaktadır. Yeryüzü genelinde çeşidi 450-500 arasında olmaktadır. M. Ö patatesi insanlar kırıkların tedavisi için kullanıyorlarmış. Tedavi edeci özelliğinin olduğu da bilinmektedir Genellikle C vitaminin meyvelerde olduğunu bilmemize rağmen bir sebze türü olmuş olsa da
patates besin değeri olarak yüksek oranda c vitamini ve potasyum içerir.
Patates genellikle diyette olan kişiler tercih etmemektedir. Bunun nedeni ise Glisemik indeksinin yüksek olmasındandır. Glisemik indeksi fazla olmasından karbonhidrat içerir. Karbonhidrat ise kan şekerini aniden yükseltmesi ve aniden düşürmesi üzerine diyet yapan kişilerde acıkma çok çabuk görülebilir. Bu nedenden dolayı pek önerilmez. Patateste besin değeri oldukça fazla olmasından dolayı insan vücuduna birçok faydası bulunmaktadır.
- Kalp ve damar sağlığını korur.
- Kolon kanserine karşı koruyucudur.
- Lifli olmasından dolayı bağırsakların düzenli çalışmasına neden olur.
- Mide gazlarını giderir ve asidini düzenli seviyede tutar.
Patates besin değeri yüksek olarak tümü gıda alanında kullanılmaz. Bazıları hayvan yemi olarak, alkol ve nişasta gibi ürünlerin üretiminde kullanılır. Patates proteinin biyolojik değeri %79'dur. Patatesin kuru ağırlığında nitrojen miktarı %1-5 arasında değişir. Patates proteini yem sanayinde ve unlu gıda mamullerinde de kullanılmaktadır.