Taze Fasulye Besin Değeri
Taze Fasulye Besin Değeri: Taze ve kuru olarak çoğu insan tarafından sevilerek tüketilen ve ayrıca taze fasulye besin değeri yüksek bir sebze olması nedeniyle vücut sağlığı için birçok yararları bulunmaktadır. Baklagiller familyasından bir bitki olan fasulyenin anayurdu Amerika kıtasıdır. 1500'lü yüzyılda Avrupa'ya gelen ve buradan tüm dünyaya yayılıp, üretilen fasulyeler, çoğunlukla bir yıllık olan ve sarılgan otsu bitki türlerindendir.
Sırık ve bodur fasulye olarak iki ana grubu bulunan fasulye kendi aralarında çok fazla türe sahiptir. Ülkemizde üretilen sırık fasulyenin; şeker, ayşekadın, çalı ve barbunya türleri varken, bodur fasulyenin ise yer ve ferasetsiz olarak bilinen türleri mevcuttur.
Taze Fasulyenin Besin Değerleri Nelerdir?
Taze olarak hasat edilen fasulye, Türk mutfağında“taze fasulye” adıyla yemekleri yapılıp, tüketilirken, kurumuş kabukları ayrıldığında içinden çıkan tohumları ile yapılan fasulye ise kuru fasulye olarak tüketilir. Ülkemizde her iki fasulyeden de yapılan yemek çeşitleri Türk insanı için vazgeçilmezlerdendir. Fasulye bitkisine ait bu kısa bilgiden sonra taze fasulyenin besin değerlerine bakacak olursak, değişik türlerdeki taze fasulyelerin 100 gramında yer alan ortalama besin değerleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Taze Fasulyenin Besin ve Kalori Değerleri- 25 gr kalori
- 1,6 gr. Protein
- 5,4 gr. Karbonhidrat
- 0 gr. Kolesterol
- 0,2 gr.
Yağ
- 1 gr. Selüloz
Mineral Gubu- 37 mgr Fosfor
- 50 mgr Kalsiyum
- 0,6 mgr Demir
- 4 mgr Sodyum
- 151 mgr Potasyum
Vitamin Grubu- 540 IU A vitamini
- 0,07 mgr B1 vitamini
- 0,9 mgr B2 vitamini
- 0,5 mgr B3 vitamini
- 12 mgr C vitamini bulunmaktadır.
Taze Fasulyenin Besin Değerlerine Göre Bazı Faydaları Nelerdir?- Yüksek miktarda lif bulundurur.
- A, B12, C ve K vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, fosfor ve manganez mineralleri vardır.
- Hazımsızlığın giderilmesini ve sindirim sisteminin gelişmesini olumlu etkiler. Kabızlığı önlemeye yardımcıdır.
- Kolesterolü düzenler.
- Taze fasulye kalp dostudur.
- Kemiklerin gelişmesine etkilidir.
- Vücut yorgunluğunu atar.
- Kolon kanseri başta olmak üzere, birçok kanser türünü önlemeye faydalıdır.
- Vücut içinde serbest radikal oranı ile damarlardaki yağ oranının düşmesine katkı sağlar.
- Kalorisinin düşük olması, sindirimi rahatlatması nedeniyle kolay kilo vermeye yardımcı olur. Taze Fasulye diyet yaparak kilo vermeye çalışanların kesinlikle tüketmesi gerekir.
- Yüksek oranda demir içerir.
- Böbrek taşlarının kolay düşürülmesini sağlar.
- Kan şekerini düzenlemede etkilidir. Taze Fasulye şeker hastaları için de faydalıdır.
- Vücuttan toksinleri atar.
- Kandaki basıncı azaltır.
- Taze fasulyenin astım ve bronşit benzeri akciğer rahatsızlığı tedavisine faydalıdır.
- Taze fasulye Osteoartrit ile romatoid artrit hastalığı taşıyan kişiler için yararlıdır.
- Taze fasulye üzerine yapılan araştırmalarda, migren ağrı olanların, düzenli yeşil fasulye tüketimi ile tedavi edilebileceği ortaya çıkmıştır.
- Enerji kaynağıdır ve bağışıklık sistemine güç verir.
- Hamile anne adayları da taze fasulye ki besin değerlerinden dolayı bu şifalı bitkiyi çok yemelidir.
21.01.2024 21:14:57
Taze Fasulye Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|