Taze Fasulye Besin Değeri: Taze ve kuru olarak çoğu insan
tarafından sevilerek tüketilen ve ayrıca taze
fasulye besin değeri yüksek bir sebze olması nedeniyle vücut sağlığı için
birçok yararları bulunmaktadır. Baklagiller familyasından bir bitki olan fasulyenin
anayurdu Amerika kıtasıdır. 1500’lü yüzyılda Avrupa'ya gelen ve buradan tüm
dünyaya yayılıp, üretilen fasulyeler, çoğunlukla bir yıllık olan ve sarılgan
otsu bitki türlerindendir. Sırık ve bodur fasulye olarak iki ana grubu bulunan
fasulye kendi aralarında çok fazla türe sahiptir. Ülkemizde üretilen sırık
fasulyenin; şeker, ayşekadın, çalı ve barbunya türleri varken, bodur fasulyenin ise
yer ve ferasetsiz olarak bilinen türleri mevcuttur.
Taze Fasulyenin Besin Değerleri:
Taze olarak hasat edilen fasulye, Türk
mutfağında “taze fasulye” adıyla yemekleri yapılıp, tüketilirken, kurumuş kabukları
ayrıldığında içinden çıkan tohumları ile yapılan fasulye ise kuru fasulye olarak
tüketilir. Ülkemizde her iki fasulyeden de yapılan yemek çeşitleri Türk insanı
için vazgeçilmezlerdendir. Fasulye bitkisine ait bu kısa bilgiden sonra taze fasulyenin besin değerlerine
bakacak olursak, değişik türlerdeki taze fasulyelerin 100 gramında yer alan ortalama
besin değerleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Taze Fasulyenin Besin Ve Kalori Değerleri
25 gr kalori
1,6 gr. Protein
5,4 gr. Karbonhidrat
0 gr. Kolesterol
0,2 gr. Yağ
1 gr. Selüloz
Mineral Gubu:
37 mgr Fosfor
50 mgr Kalsiyum
0,6 mgr Demir
4 mgr Sodyum
151 mgr Potasyum
Vitamin Grubu:
540
IU A vitamini
0,07 mgr B1 vitamini
0,9 mgr B2 vitamini
0,5 mgr B3 vitamini
12 mgr C vitamini bulunmaktadır.
Taze Fasulyenin Besin Değerlerine
Göre Bazı Faydaları:
Yüksek miktarda
lif bulundurur.
A, B12, C
ve K vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, fosfor ve manganez mineralleri vardır.
Hazımsızlığın
giderilmesini ve sindirim sisteminin gelişmesini olumlu etkiler. Kabızlığı
önlemeye yardımcıdır.
Kolesterolü
düzenler.
Taze
fasulye kalp dostudur.
Kemiklerin
gelişmesine etkilidir.
Vücut
yorgunluğunu atar.
Kolon
kanseri başta olmak üzere, birçok kanser türünü önlemeye faydalıdır.
Vücut
içinde serbest radikal oranı ile damarlardaki yağ oranının düşmesine katkı
sağlar.
Kalorisinin
düşük olması, sindirimi rahatlatması nedeniyle kolay kilo vermeye yardımcı olur.
Taze Fasulye diyet yaparak kilo vermeye çalışanların kesinlikle tüketmesi gerekir.
Yüksek
oranda demir içerir.
Böbrek
taşlarının kolay düşürülmesini sağlar.
Kan şekerini
düzenlemede etkilidir. Taze Fasulye şeker hastaları için de faydalıdır.
Vücuttan toksinleri
atar.
Kandaki
basıncı azaltır.
Taze
fasulyenin astım ve bronşit benzeri akciğer rahatsızlığı tedavisine faydalıdır.
Taze
fasulye Osteoartrit ile romatoid artrit hastalığı taşıyan kişiler için yararlıdır.
Taze
fasulye üzerine yapılan araştırmalarda, migren ağrı olanların, düzenli yeşil
fasulye tüketimi ile tedavi edilebileceği ortaya çıkmıştır.
Enerji
kaynağıdır ve bağışıklık sistemine güç verir.
Hamile anne
adayları da taze fasulye ki besin
değerlerinden dolayı bu şifalı bitkiyi çok yemelidir.
Son Güncelleme : 06.03.2021 02:17:34
Kaynakça / İçeriği Geliştiren Uzmanlar
Uzm. irfan özen - 06.03.2021 02:17:34
Taze Fasulye Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
1 Yorum Yapılmış "Taze Fasulye Besin Değeri"
İyi günler çocuklarım genellikle sağlıksız besleniyorlar ve yedikleri hiç bir şey sağlıklı değil bende bundan sonra sürekli sevdikleri ve sağlıklı olan yemekeleri yapmayı istiyorum ve bunlardan biriside taze fasulya acaba taze fasulyanın besin değeri nedir onlar için sağlıklı bir yiyecek olurmu bilgisi olan yardımcı olsun İlsu . 31.10.2018 15:30:51
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Hayriye : Merhaba ilsu hanım, Çocuklarımız gün boyu okulda kaldığı için ne yazıkki sağlıksız besleniyorlar bu nedenden dolayı hızlı kilo alıyorlar. Bende sizin gibi çocuklarıma sebze yemeği yapıyorum inanın hiç bir zararı yok hemde doymadıklarında fazla yediklerinde sağlıksız kiloda almıyorlar size tavsiyem çocuklarınızı fasulyeve diğer sebze yemeklerine alıştırmanız bu konuda hiç çekinmeyin. 02.11.2018 14:49:22
Kabak Çekirdeği Besin Değeri
Kabak çekirdeği besin değeri, kabak çekirdeği ay çiçeği kadar olmasa da bir çok bireyin severek tükettiği yemişlerin başında gelmektedir. Kabak çekirdeği besin değeri oranlarının yüksek olmasıyla da sağlık açısından da oldukça yararlıdır. Kabak çekir...
Kuru Üzüm Besin Değeri
Kuru Üzüm Besin Değeri; Kuru üzüm, üzümün temiz bir ortamda asılarak kurutulması ile elde edilen bir meyvedir. Siyah ve sarı renklerde farklı çeşitleri bulunmaktadır. Çekirdekli ve çekirdeksiz olarak tercih edilen kuru üzüm hoşaf yapımında ve çerez o...
Besinlerin Enerji Değerleri
Besinlerin Enerji Değerleri: Besinler çeşidine göre, içerisinde bulun karbonhidrat ve protein seviyesine göre değişmektedir. Besinlerin enerji değerleri, enerji ölçen aletlerle yapılır. Besinlerin içerisinde bulunan yağ, protein ve karbonhidratın mik...
Antep Fıstığı Besin Değeri
Antep fıstığı besin değeri, sakız ağacıgiller familyasına ait olan Antep fıstığı kabuklu bir yiyecektir. Bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinmekte olan bu yiyeceğin insan vücuduna bir çok faydası bulunmaktadır. İçerisinde bulunan maddeler vücu...
Pirinç Besin Değeri
Pirinç besin değeri, pirincin diğer adı çeltik olup, çok eski kültür bitkisidir. Özellikle buğday ve mısırdan sonra en çok yetiştirilen bitki türleri arasında yer almaktadır. En fazla yetiştirildiği alanlar ise Hindistan, Çin ve Güneydoğu Asya ülkele...
Simit Besin Değeri
Simit Besin Değerleri; Sokaktaki ufak
satıcılardan tutun da en lüks pastenelerde bile satılan vede bir bardak çay ile
afiyetle yediğimiz simitin ne denli faydalı olduğunu size hatırlatalım. Üzerinde bulunan susam sayesinde bilinenin aksine vücuda f...
Meyvelerin Besin Değerleri
Meyvelerin Besin Değeri; İnsan vücudunda çok karışık bir sistem vardır. Çünkü çok karışık reaksiyonları gerçekleştirmektedir. İşte bu yüzden vücudun işlevini yerine getirebilmesi için, yeteri kadar beslenmeye ihtiyacı vardır. Bu besin ihtiyaçlarını ...
Yağsız Lor Peyniri Besin Değerleri
Yağsız Lor Peyniri Besin Değerleri, bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir.
İçerisinde bulanan maddeler vücudun ihtiyacı olan her türlü vitamin ve minerali
karşılamaktadır. Genellikle kahvaltılarda yeri alan kaşar loru tost ve benzeri
yiyec...
Zeytin Besin Değeri
Zeytin Besin Değeri, zeytin meyvesi de yaprağı da şifa deposudur. Her şeyde olduğu gibi şifalı diye avuç avuç zeytin yemek yada yaprağını kaynatıp içmek doğru olmaz, kararında kullanıldığında şifadır. 5 tane siyah zeytin bir porsiyon olarak kabul edi...
Pirinç Pilavı Besin Değeri
Pirinç pilavı besin değeri; Pirinç buğdaygiller familyasına ait bir bitki türüdür. Pirinçten sütlü tatlılar ve birçok pilav çeşidi yapılmaktadır. Pirinç pilavı sade yapıldığında besin değeri ve kalorisi fazla yoktur. Ancak pirinç pirinç pilavının iç...
Tavuk Göğsü Besin Değeri
Tavuk göğsü Besin Değeri, özellikle protein bakından oldukça zengin bir özellik göstermektedir. Bunun yanı sıra içerisinde bulunan potasyum, fosfor,demir ve çinko bakımından da zengin bir yönü bulunmaktadır. Vücudun ihtiyacı olan önemli maddeleri içe...
Kuru Fasulye Besin Değeri
Kuru fasulye besin değeri, Baklagiller içerisinde yer alan kuru fasulyenin saymakla bitmeyen faydaları bulunmaktadır. Protein bakımından zengin olması sebebiyle vücudun gerekli ihtiyaçlarının karşılanmasına fayda sağlar. Ayrıca içerisinde yüksek oran...
Mantar Besin Değeri
Nugget Besin Değeri
Kuruyemiş Besin Değerleri
Ispanak Besin Değeri
Domates Besin Değeri
Bulgur Besin Değeri
Esmer Bulgur Besin Değeri
Yer Fıstığı Besin Değeri
Patlamış Mısır Besin Değeri
Kakao Besin Değeri
Süt Mısır Besin Değeri
Probis Besin Değerleri
Antrikot Besin Değerleri
Ekmek Besin Değeri
Muz Besin Değeri
Fıstık Ezmesi Besin Değeri
Pişmiş Makarna Besin Değeri
Haşlanmış Mısır Besin Değeri
Kabak Çekirdeği Besin Değeri
Kuru Üzüm Besin Değeri
Besinlerin Enerji Değerleri
Antep Fıstığı Besin Değeri
Pirinç Besin Değeri
Simit Besin Değeri
Meyvelerin Besin Değerleri
Yağsız Lor Peyniri Besin Değerleri
Zeytin Besin Değeri
Pirinç Pilavı Besin Değeri
Tavuk Göğsü Besin Değeri
Kuru Fasulye Besin Değeri
Popüler İçerik
Antrikot Besin Değerleri
Antrikot besin değerleri, oldukça yüksek olmaktadır. Bir et ürünü olan antrikot özellikle mangalda pişirildiği zaman daha lezzetli olmaktadır. Bonfile...
Ekmek Besin Değeri
Ekmek besin değeri, sofralardan eksik olmayan ekmek, herkesin damak zevkine göre ve bulunan rahatsızlığına göre birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu ekmek ...
Muz Besin Değeri
Muz besin değeri, muz, Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde yetişen bir meyvedir. Muz tüketmek için birçok sebep bulabiliriz. Bağırsakları temizle...
Fıstık Ezmesi Besin Değeri
Fıstık ezmesi besin değeri. Fıstık ezmesi ile ilgili olarak bazı üniversitelerin yapmış oldukları bilimsel araştırmalara göre, insanların bir çoğunun ...
Pişmiş Makarna Besin Değeri
Pişmiş makarna besin değeri, makarna her mutfakta kolaylıkla hazırlanan ve çok sevilen bir besindir. Makarna ana yemek olarak ta yenir ara öğün olarak...
Haşlanmış Mısır Besin Değeri
Haşlanmış mısır besin değeri, Tahıl grubunda yer alan oldukça lezzetli ve severek tüketilen haşlanmış mısır oldukça lezzetlidir olması bakımından küçü...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mayıs - 2022