Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Yulaf Besin Değeri

Yulaf Besin Değeri

Yulaf Besin Değeri, Yulaf bol nişasta içeren taneli bir gıdadır. İnsan beslenmesinin yanı sıra daha çok hayvan yemi olarak tüketilmektedir. Yulaf besin değeri açısından vitamin, mineral, nişasta ve protein içerir. Bol lifli yapış nedeni ile buğday kadar kabarmadığından dolayı ekmek yapımında pek tercih edilmez. Ama yulaf besin değeri açısından sağlıklı beslenmenin en önemli parçalarındandır. Özellikle kilo kontrolü sağlamak isteyenler tarafından lif içeren yapısı nedeni tüketilmektedir. Yulaf besin değeri, tahılın tanelerinden oluşan kuru meyvelerinden oluşmaktadır.

Yulaf besin değeri nasıldır?


Yulaf besin değeri yaratan en önemli öncelik, birinci derecede yüksek yağ asitleri içermesinden kaynaklıdır. Yulafta bulunan yağ oranı %5-8 civarındadır. Kabuğundan arındırılmış yulaf taneleri ise %11 civarında yağ içermektedir. Yulaf besin değeri yağ açısından daha detaylı olarak incelendiğinde, oleik, linoleik ve doymamış yağ asitlerinden oluşur. Yine yulaf besin değerine bakıldığında oksijenli amino asitlerin yanı sıra, zorunlu amino asitler olan metiyonin, lisin ve sistein bakımından son derece zengindir.

Yulaf besin değeri protein oranı olarak incelendiğinde ise protein oranı %9-16 arasında olup, bazı yabani formda olan yulaf tanelerinde ise yetişme yerine bağlı olarak %30'lara çıkan protein oranına rastlanmaktadır. Ayrıca yulaftaki protein vücuda alındığında kullanım oranı yüksektir.

Yulafın kabuk ve embriyosunda yüksek oranda vitamin, mineral, fosfor, demir ve kalsiyum bulunur. Bundan dolayı besin değerinden yeterince faydalanmak için yulaf tam taneli olarak tüketilmelidir.

Yulaf besin değeri ve kaliteli içeriği nedeniyle kolesterolü düşürerek kalp krizi riskini de azaltmaktadır. Yulafta beta glukan isimli bir madde bulunduğundan dolayı, çözünür diyet lifleri ile, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

Yulaf besin değeri açısından içeriğinde bulunan avein maddesinden dolayı organizmanın gelişmesini hızlandırarak vücuttaki kas proteinlerinin artmasına sebep olmaktadır. Yulaf taneleri de tıpkı insanlar gibi canlı hücrelerden oluşur.

Bir adet yulaf tanesinin yaklaşık %2'lik kısmını oluşturan embriyo, yulaftaki besin değerinin en güçlü olduğu kısım olup, lipit, mineral madde ve vitamin bakımından çok zengindir.

Yulaf besin değeri, uygun ortam, ısı ve nem koşullarında saklandığında uzun bir süre değerini korur. Özellikle B1 vitamini açısından zengin olan yulaf diyet yiyeceklerinde ve bebek mamalarında kullanılır.

Yulaf besin değeri 100 gram için

  • Protein; %10-14 arasında yüksek kaliteli proteine sahiptir. Yulafın yetiştirildiği bölgedeki, yağış sıcaklık ve toprak özellikleri besin değerini değiştirmektedir.
  • Yulaf besin değeri açısından yağ oranı ortalaması %4-7 arasında değişim göstermektedir. Yulafın düşük sıcaklıkta yetiştirilmesi içeriğindeki yağ oranının artmasına neden olmaktadır.
  • Nişasta bakımından incelendiğinde ise %30-45 arasında değer alır.
  • Yulaf besin değeri lif oranı ise %20-30 arasında değişmektedir. Yulaftaki en yüksek lif değeri bozkır alanlarındaki üretimlerden elde edilmektedir.
  • Yulaf beta glukan maddesi %2-5 arasında değişmektedir.
Son Güncelleme : 21.01.2024 17:30:11
Yulaf Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Yulaf Besin Değeri Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Yulaf Besin Değeri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Kabak Çekirdeği Besin Değeri
Kabak Çekirdeği Besin Değeri
Kabak çekirdeği besin değeri, kabak çekirdeği ay çiçeği kadar olmasa da birçok bireyin severek tükettiği yemişlerin başında gelmektedir. Kabak çekirdeği besin değeri oranlarının yüksek olmasıyla da sağlık açısından da oldukça yararlıdır. Kabak çekird...
Kuru Üzüm Besin Değeri
Kuru Üzüm Besin Değeri
Kuru Üzüm Besin Değeri; Kuru üzüm, üzümün temiz bir ortamda asılarak kurutulması ile elde edilen bir meyvedir. Siyah ve sarı renklerde farklı çeşitleri bulunmaktadır. Çekirdekli ve çekirdeksiz olarak tercih edilen kuru üzüm hoşaf yapımında ve çerez o...
Besinlerin Enerji Değerleri
Besinlerin Enerji Değerleri
Besinlerin Enerji Değerleri: Besinler çeşidine göre, içerisinde bulun karbonhidrat ve protein seviyesine göre değişmektedir. Besinlerin enerji değerleri, enerji ölçen aletlerle yapılır. Besinlerin içerisinde bulunan yağ, protein ve karbonhidratın mik...
Antep Fıstığı Besin Değeri
Antep Fıstığı Besin Değeri
Antep fıstığı besin değeri, sakız ağacıgiller familyasına ait olan Antep fıstığı kabuklu bir yiyecektir. Bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinmekte olan bu yiyeceğin insan vücuduna birçok faydası bulunmaktadır. İçerisinde bulunan maddeler vücud...
Pirinç Besin Değeri
Pirinç Besin Değeri
Pirinç besin değeri, pirincin diğer adı çeltik olup, çok eski kültür bitkisidir. Özellikle buğday ve mısırdan sonra en çok yetiştirilen bitki türleri arasında yer almaktadır. En fazla yetiştirildiği alanlar ise Hindistan, Çin ve Güneydoğu Asya ülkele...
Simit Besin Değeri
Simit Besin Değeri
Simit Besin Değerleri; Sokaktaki ufak satıcılardan tutun da en lüks pastenelerde bile satılan ve de bir bardak çay ile afiyetle yediğimiz simidin ne denli faydalı olduğunu size hatırlatalım. Üzerinde bulunan susam sayesinde bilinenin aksine vücuda fa...
Meyvelerin Besin Değerleri
Meyvelerin Besin Değerleri
Meyvelerin Besin Değeri; İnsan vücudunda çok karışık bir sistem vardır. Çünkü çok karışık reaksiyonları gerçekleştirmektedir. İşte bu yüzden vücudun işlevini yerine getirebilmesi için, yeteri kadar beslenmeye ihtiyacı vardır. Bu besin ihtiyaçlarını d...
Yağsız Lor Peyniri Besin Değerleri
Yağsız Lor Peyniri Besin Değerleri
Yağsız Lor Peyniri Besin Değerleri, bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. İçerisinde bulanan maddeler vücudun ihtiyacı olan her türlü vitamin ve minerali karşılamaktadır. Genellikle kahvaltılarda yeri alan kaşar loru tost ve benzeri yiyecekl...
Zeytin Besin Değeri
Zeytin Besin Değeri
Zeytin Besin Değeri, zeytin meyvesi de yaprağı da şifa deposudur. Her şeyde olduğu gibi şifalı diye avuç avuç zeytin yemek ya da yaprağını kaynatıp içmek doğru olmaz, kararında kullanıldığında şifadır. 5 tane siyah zeytin bir porsiyon olarak kabul ed...
Pirinç Pilavı Besin Değeri
Pirinç Pilavı Besin Değeri
Pirinç pilavı besin değeri; Pirinç buğdaygiller familyasına ait bir bitki türüdür. Pirinçten sütlü tatlılar ve birçok pilav çeşidi yapılmaktadır. Pirinç pilavı sade yapıldığında besin değeri ve kalorisi fazla yoktur. Ancak pirinç pirinç pilavının içe...
Tavuk Göğsü Besin Değeri
Tavuk Göğsü Besin Değeri
Tavuk göğsü Besin Değeri, özellikle protein bakından oldukça zengin bir özellik göstermektedir. Bunun yanı sıra içerisinde bulunan potasyum, fosfor, demir ve çinko bakımından da zengin bir yönü bulunmaktadır. Vücudun ihtiyacı olan önemli maddeleri iç...
Kuru Fasulye Besin Değeri
Kuru Fasulye Besin Değeri
Kuru fasulye besin değeri, Baklagiller içerisinde yer alan kuru fasulyenin saymakla bitmeyen faydaları bulunmaktadır. Protein bakımından zengin olması sebebiyle vücudun gerekli ihtiyaçlarının karşılanmasına fayda sağlar. Ayrıca içerisinde yüksek oran...

 

Mantar Besin Değeri
Nugget Besin Değeri
Kuruyemiş Besin Değerleri
Ispanak Besin Değeri
Domates Besin Değeri
Bulgur Besin Değeri
Esmer Bulgur Besin Değeri
Yer Fıstığı Besin Değeri
Patlamış Mısır Besin Değeri
Kakao Besin Değeri
Süt Mısır Besin Değeri
Probis Besin Değerleri
Antrikot Besin Değerleri
Ekmek Besin Değeri
Muz Besin Değeri
Fıstık Ezmesi Besin Değeri
Pişmiş Makarna Besin Değeri
Haşlanmış Mısır Besin Değeri
Kabak Çekirdeği Besin Değeri
Kuru Üzüm Besin Değeri
Besinlerin Enerji Değerleri
Antep Fıstığı Besin Değeri
Pirinç Besin Değeri
Simit Besin Değeri
Meyvelerin Besin Değerleri
Yağsız Lor Peyniri Besin Değerleri
Zeytin Besin Değeri
Pirinç Pilavı Besin Değeri
Tavuk Göğsü Besin Değeri
Kuru Fasulye Besin Değeri
Popüler İçerik
Antrikot Besin Değerleri
Antrikot Besin Değerleri
Antrikot besin değerleri, oldukça yüksek olmaktadır. Bir et ürünü olan antrikot özellikle mangalda pişirildiği zaman daha lezzetli olmaktadır. Bonfile...
Ekmek Besin Değeri
Ekmek Besin Değeri
Ekmek besin değeri, sofralardan eksik olmayan ekmek, herkesin damak zevkine göre ve bulunan rahatsızlığına göre birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu ekmek ...
Muz Besin Değeri
Muz Besin Değeri
Muz besin değeri, muz, Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde yetişen bir meyvedir. Muz tüketmek için birçok sebep bulabiliriz. Bağırsakları temizle...
Fıstık Ezmesi Besin Değeri
Fıstık Ezmesi Besin Değeri
Fıstık ezmesi besin değeri. Fıstık ezmesi ile ilgili olarak bazı üniversitelerin yapmış oldukları bilimsel araştırmalara göre, insanların bir çoğunun ...
Pişmiş Makarna Besin Değeri
Pişmiş Makarna Besin Değeri
Pişmiş makarna besin değeri, makarna her mutfakta kolaylıkla hazırlanan ve çok sevilen bir besindir. Makarna ana yemek olarak ta yenir ara öğün olarak...
Haşlanmış Mısır Besin Değeri
Haşlanmış Mısır Besin Değeri
Haşlanmış mısır besin değeri, Tahıl grubunda yer alan oldukça lezzetli ve severek tüketilen haşlanmış mısır oldukça lezzetlidir olması bakımından küçü...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yağsız Lor Peyniri Besin Değerleri
Zeytin Besin Değeri
Pirinç Pilavı Besin Değeri
Tavuk Göğsü Besin Değeri
Kuru Fasulye Besin Değeri
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024